Keilaniemen tunneli mallintuu vauhdilla

Infra

Tiukalla aikataululla rakennettava Kehä I:n tunneli Keilaniemen kohdalla on edennyt aktiiviseen työmaavaiheeseen. SRV:n urakoiman tunnelin ja Kehä I:n uusien liikennejärjestelyjen tulee olla täysin valmis syksyllä 2019, mitä edeltää puolen vuoden kestoinen teknisten järjestelmien testausvaihe. Suunnittelua ja rakentamista tehdään yhtäaikaisesti, mikä korostaa suunnittelun yhteensovittamisen, aikataulutuksen ja tehokkaan vuorovaikutuksen merkitystä, jotta rakentamisen tiukka aikataulu voidaan pitää.

– Yhteensovittamisen ja laadunvarmistuksen apuvälineenä on hankkeen suunnitteluryhmän käyttöön otettu uusi tietomallipalvelin, kertoo toimitusjohtaja Juho Siipo Sweco Ympäristö Oy:stä.

Siipo kertoo Kehä I:n tunnelihankkeen työllistävän Swecossa noin 30 eri tekniikkalajien suunnittelijaa, joiden työlle QuadriDCM-tietomallipalvelin ja NovapointDCM-ohjelmisto ovat valtava helpotus sekä suunnitelmien yhteensovittamisessa että työprosessin ja -tehtävien hallinnassa.

– Ennen piti luoda kolmiulotteinen kuva suunnittelijan mielessä pituus- ja poikkileikkausten sekä tasokuvien avulla. Hoituuhan homma niinkin, mutta inhimillisten virheiden riski kasvaa. Lisäksi mallia hyödynnetään vuorovaikutuksessa urakoitsijan ja rakennuttajan kanssa hankkeen suunnittelukokouksissa, Siipo toteaa.

Mallin avulla käydään läpi erilaiset suunnitteluratkaisut, ja muistiinpanot viedään Quadri-tietokantaan. Kaikki tämä visualisoituu NovapointDCM Viewer-työkalun avulla välittömästi kaikkien asianosaisten työpöydille ilman erillistä tiedonsiirtoa.

– Tämä ei toki poista perinteisten työpalaverien ja normaalin projektinaikaisen vuorovaikutuksen tarvetta, vaan toimii tehokkaana apuvälineenä.

Juho Siipo näkee erityisen arvokkaana, että toimivan ja ajantasaisen 3D-tietomallin avulla kommunikointi käy selvästi sujuvammaksi. Kun jokaisella on sama reaaliaikainen kolmiulotteinen näkymä ruudullaan tai mobiilinäytössään, on huomattavasti helpompi keskustella yksityiskohdista.

Ennen Keilaniemi-projektin käynnistämistä Sweco ja Vianova sopivat, että Sweco saa projektin aikana tietomallin käyttöön tarvittavan tuen – tarvittaessa hyvin lyhyellä vasteajalla. Tähän oli varauduttava, koska hankkeen suunnittelun ja toteutuksen välinen ’vaihe-ero’ on erittäin lyhyt, minkä johdosta suunnitelmat on saatava valmiiksi kerralla niiden virheet minimoiden. Tällainen ennakoiva asenne ja toiminta on osoittautunut arvokkaaksi, sillä suunnittelun vaikeudet ovat tulleet voitetuiksi erittäin tiukasta aikataulusta huolimatta.

ST:llä innovatiivisia suunnitteluratkaisuja

Sweco suunnittelee ja mallintaa Keilaniemen tunnelin sekä hankkeeseen liittyvät sillat, tukimuurit ja teknisten järjestelmien tilavaraukset SRV:n toimeksiannosta. Espoon kaupunki toimii tilaajana hankkeelle, joka tiukan aikataulun takia toteutaan ST (Suunnittele & toteuta) -muotoisena. Valitun urakkamuodon seurauksena yksityiskohdat tarkentuvat työmaan ja sen etenemisen ehdoilla. Urakkamuodon etuna on se, että siinä saadaan maksimaalisella tavalla hyödynnetyksi niin suunnittelijoiden kuin työmaankin yhteinen ammattitaito.

Edellä todettua Keilaniemen tunnelin tiukkaa aikataulua kuvastaa myös se, että suunnittelun ja toteutuksen keskinäinen ”vaihe-ero” on selvästi pienempi.

– Kun normaalisti suunnittelua seuraa toteutus vasta puolen vuoden tai vähintään muutaman kuukauden kuluttua, tässä hankkeessa vei vain kaksi viikkoa suunnittelun aloittamisesta, kun kuokka oli jo maassa, Juho Siipo kertoo.

Kaiken lisäksi rakennuspaikka on kaikilla mittareilla äärimmäisen haastava: yksi Suomen vilkkaimmista tieosuuksista tiiviin rakennetun ympäristön, Tapiolan herkän asutuksen sekä tietoliikenne- ja kunnallisteknisen johto- ja putkiviidakon keskellä. Siksi rakentaminen edellyttää sekä toimivaa 3D-mallia että toimivaa yhteistyötä haasteellisissa aikatauluissa pysymiseksi.

– Suunnitteluratkaisujen yhteensovituksen varmistamisessa mallipalvelimen hyödyntäminen sekä reaaliaikainen informaatio tietomallipalvelimella ovat tässäkin hankkeessa korvaamattomat. Kyse on myös suunnitelmien keskinäisestä yhteensovittamisesta. Jo nyt voin todeta, että tämäkin osa-alue toimii hienosti, Siipo sanoo.

Juho Siipo tiimeineen on saanut Kehä I:n tunnelin suunnittelun vastuulleen. Vianovan tietomalliratkaisut helpottavat tehtävää.

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme