MATTI-hanke etenee Vantaalla

Infra

Vantaa tavoittelee kaupunkisuunnittelun ja rakentamisen digi-edelläkävijyyttä uusimalla ison kasan prosesseja ja tietojärjestelmiä kertaheitolla. Digiloikan sijaan MATTI-hankkeessa Vantaa leiskauttaa lentomäestä: uusi maankäytön toimintamalli ja tietojärjestelmä on ainutlaatuisen kattava kokonaisuus eikä vastaavaa ole aiemmin muualla toteutettu.

”Tulevaisuudessa kansalaiset ja muut toimijat osallistuvat yhdessä kaupungin viranomaisten kanssa kaupungin suunnitteluun ja tiedon tuottamiseen avoimen virtuaalisen kaupunkimallin kautta.”  Tämän maankäytön vision toteutumista varten tarvitaan kokonaisratkaisu, joka palvelee niin kansalaisia, eri sidosryhmiä kuin myös kaupungin omaa henkilöstöä.

– Maankäytön koko elinkaaren tiedot kaavoituksesta rakentamiseen asti muodostavat jatkossa paikkatiedon sisältävän digitaalisen kokonaisuuden. Turha manuaalisuus työnteosta poistuu ja asiantuntijoiden käytössä on koko ajan ajantasainen tieto. Dynaamisella tiedonhallinnalla työn tehokkuus kasvaa, summaa kaupungininsinööri Henry Westlin kuntatekniikan keskuksesta.

Prosessit syyniin ja tieto pois siiloista

MATTI-hankkeessa läpivalaistaan koko maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan keskeisimmät prosessit, kuten maankäytön suunnittelu, julkisen kaupunkitilan toteuttaminen ja maaomaisuuden hallinta. Kokonaisratkaisun avulla käytössä olevien järjestelmien määrä vähenee. Näin päästään eroon tiedon kopioinnista ja pirstaloitumisesta eri järjestelmiin.

MATTI tulee palvelemaan muun muassa kaavoituksen, rakennusvalvonnan ja kuntateknisen infran suunnittelun ja hallinnan tarpeita. Hankkeeseen on valjastettu toimialan eri tulosalueilta laaja, noin 70 henkilön kehittäjäjoukko, jotka toimivat hankkeen määrittelijöinä ja nk. muutosagentteina vieden hanketta eteenpäin omassa yksikössään.

– Muutosagenttien tehtävänä on edistää tahoillaan uusien toimintatapojen käyttöönottoa ja viestiä muutosprosessista. Agentit varmistavat toimivan vuoropuhelun toimialan eri yksiköiden ja hankkeen välillä, valottaa hankepäällikkö Sirkka Juvani.

Parhaillaan hankkeessa eletään määrittelyvaihetta, joka jatkuu helmikuuhun 2017 saakka. Toimialan prosesseja perataan muun muassa lukuisissa työpajoissa. Myös ensi vaiheen koulutukset on jo pidetty.

– Onnistunut määrittely on avainasemassa hankkeen onnistumisen kannalta, jotta saamme käyttöömme oikeanlaisen, taipuisan ratkaisun, Juvani jatkaa.

Näytön paikka alkuvuodesta 2018

Miten pitkälle hyppy kantaa ja millaisin tyylipistein, se selviää vuoden 2018 alkupuolella, jolloin hankkeen ensimmäinen vaihe on tarkoitus ottaa käyttöön. Mäkihyppy-vertauskuvista huolimatta hanketta ei ole nimetty sen kaikkien tunteman Matin mukaan, vaan MATTI tulee sanoista MAankäytön Toimintamalli ja TIetojärjestelmä. Nimikilpailun tuloksena valittu nimi julkistettiin hankkeen Kick off -tilaisuudessa syyskuussa. Kilpailutusvaiheessa hanke kulki vielä työnimellä SuKaRe, joka tuli sanoista suunnittelu, kartantuotanto ja rekisterit.

Kesän kynnyksellä kilpailutuksen tuloksena kumppaneiksi MATTI-hankkeeseen valittiin paikkatietoratkaisujen asiantuntija Esri Finland ja tiedonhallinnan ohjelmistoyhtiö M-Files alihankkijoinaan Vianova Systems Finland Oy (nykyään Civilpoint Oy) ja Nebula Oy. Hankinnan kokonaisarvo on lähes 12 miljoonaa euroa.

MATTI-hanke: toimittaja esittäytyy

MATTI on tuonut tullessaan Kielotie 28:n 3. kerrokseen joukon osaajia Esri Finlandilta, M-Filesista, Vianovasta ja Nebulasta. Näiden yritysten muodostama yhteenliittymä tuottaa MATTI-toimintamallin ja tietojärjestelmän.

Projektiin on toimittajan puolelta valjastettu noin 20 henkilön tiimi. Parhaillaan käynnissä on määrittelyvaihe, jossa kuvataan toimialan prosesseja. Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan henkilöstöstä määrittelyvaiheessa on mukana eri tulosalueilta yhteensä noin 70 asiantuntijaa, jotka pakertavat MATTI-työpajoissa yhdessä toimittajien kanssa helmikuun lopulle saakka.

MATTIssa ollaan uuden äärellä niin tilaajan kuin toimittajankin puolella. Hanke on laajuudessaan ainutlaatuinen. MATTI ei myllerrä pelkästään käytössä olevia tietojärjestelmiä vaan tuo mukanaan muutoksen tapaan suunnitella ja ylläpitää kaupunkia.
– Koko Suomi odottaa, mitä tässä tapahtuu, kuvailee hankkeen herättämää kiinnostusta Jyrki Mella M-Filesilta.

Herrat kehuvat projektin hyvää yhteishenkeä ja maankäytön toimialan väen aitoa toiminnan kehittämisen halua.
– Vantaalla on uskallusta. On palkitsevaa olla mukana projektissa, jossa asiakas haluaa uudistua, Timo Ruoho Vianovalta toteaa.

– Tavoitteisiin pääsemiseksi tarvitaan jatkuvaa vuoropuhelua. Oma roolini on toimia ikään kuin tulkkina Vantaan ja toimittajaryhmittymän välillä, sillä olen työskennellyt kuntakentällä kaavoituksen ja maanmittauksen parissa kymmenisen vuotta ennen siirtymistäni ohjelmistoyhtiöön, kuvaa Marko Saastamoinen Esri Finlandilta.

Projektipäällikkönä toimittajaryhmittymän puolella toimii Janne Pietikäinen M-Filesilta.
– MATTI on kunnianhimoinen projekti ja meidän tehtävänä on viedä sitä ketterästi eteenpäin, hän summaa.

Teksti: Milla Hamari / Vantaan kaupunki

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme