
Anu Elfving toimii Tekla Civilin pääkäyttäjänä Kajaanin kaupungilla. Miltä tuntuu edetä nopeasti suunnittelijasta suunnitteluohjelmiston pääkäyttäjäksi?
Anu Elfving on työskennellyt Kajaanin kaupungilla kohta kaksi vuotta. Hän aloitti vuonna 2015 määräaikaisella sopimuksella suunnittelijan nimikkeellä. Nykyisin hän työskentelee toimistoinsinöörinä ja on Tekla Civil -ohjelmiston pääkäyttäjä Kajaanin kaupungilla.
Elfving valmistui Savonia AMK:sta insinööriksi vuonna 2014 ympäristöteknologian koulutusohjelmasta. Hän suoritti syventävät opinnot ympäristörakentamisesta ja vesihuoltotekniikasta.
Opiskelukaupungissa Kuopiossa hän ehti asua vajaat viisi vuotta, kunnes sai Kajaanista työpaikan ja muutti takaisin kotikaupunkiinsa.
– Paluu tuntui luonnolliselta valinnalta, hän toteaa.
Anu Elfving työskentelee kaavoitus- ja aluesuunnittelun yksikössä, joka vastaa muun muassa katujen ja yleisten alueiden suunnittelusta sekä hankekohtaisten suunnitelmien laatimisesta.
– Aika lailla vuosi sitten alkoi vahvistua tieto, että suunnitteluohjelmiston pääkäyttäjä kaupungilla on jäämässä ansaitulle eläkkeelle ja että aluesuunnitteluun olisi mahdollisesti avautumassa työpaikka, hän kertoo. – Näin kävi, hain paikkaa ja tulin valituksi. Talon vakituiseen vahvuuteen olen kuulunut virallisesti puolisen vuotta.
Tekla Civilin opettelu onnistui hyvällä motivaatiolla ja perehdytyksellä
Tekla Civil ei ollut Elfvingille aiemmin tuttu työkalu. Koulussa hän oli käyttänyt suunnittelukurssilla Novapoint-ohjelmistoa.
– Civilin opettelu olikin varmasti yksi suurimmista opeteltavista kokonaisuuksista, mutta hyvän perehdytyksen ja oman motivaation avulla peruskäyttö oli opittavissa varsin lyhyessä ajassa.
Tekla Civil on tietokantapohjainen suunnitteluohjelmisto, jota käytetään infrarakentamisen tietomallintamiseen. Sen avulla ajantasaista tietoa voidaan jakaa rakennushankkeen eri toimijoiden välillä hankkeen elinkaaren eri vaiheissa.
Anu Elfving käyttää Tekla Civiliä pääasiassa katu- ja puistosuunnitelmien laadintaan. Myös saneerattavien katukohteiden vesihuoltosuunnitelmat laaditaan lähes poikkeuksetta kaupungilla.
– Työtehtäväni koostuvat pääasiassa suunnittelusta, ohjelmiston pääkäyttäjän tehtävistä, hulevesiliittymien suunnittelusta ja liitoslausuntojen antamisesta sekä muista ”tietätettävistä töestä”.
Kesällä 2016 saneerattiin ensimmäiset Anu Elfvingin suunnittelemat katukohteet. Suunnitelmien muuttumista käytännöksi oli mielenkiintoista seurata.
– Pyrinkin käymään ajoittain tuulettumassa toimistolta työmailla kokouksissa ja katselmuksissa ynnä muissa. Siellä saa rehellisimmän palautteen tekemästään työstä – mikä toimii ja mitä voisi vielä kehittää, hän kertoo.
Ennen edellisen pääkäyttäjän eläkkeelle jäämistä Elfving ehti perehtyä tehtäviin tämän opastuksella päätoimisesti muutaman viikon ajan.
– Jälkeenpäin kun ajattelee, niin aikamoinen tietomäärä on aiheesta omaksuttu viime vuosien aikana. Toisaalta se on pitänyt liikkeellä ja tsempin yllä. Ja paljon on vielä opittavaa! Sain neuvon pitää katse horisontissa ja tutkiva mieli mukana.
Pääkäyttäjä auttaa ja tukee muita
Verrattuna tavalliseen käyttäjään yksi pääkäyttäjän roolin keskeisistä asioista on ohjelmiston käyttöön liittyvän tuen antaminen muille.
– Autan missä voin ja osaan, ja jos minulta ei löydy ratkaisua, rupean selvittelemään sitä.
Työyhteisössä käydään paljon keskusteluja siitä, miten asiat olisi hyvä tehdä ja miten niitä voisi kehittää. Opittua tietoutta pyritään jakamaan ja sitä kautta kehittämään toimintaa.
– Olkoonkin, että kehitetään rauhalliseen tahtiin, mutta suunta on oikea. Ajatus on hyvä pitää tavoitteissa, kuitenkin aina miettien mikä parhaiten palvelee tarkoitustaan, sekä käytännön että kustannusten osalta, hän toteaa.
Elfving kiittelee yhteistyötä Vianova Systems Finland Oy:n kanssa.
– Aina on apua saanut, jos jokin ei ole täällä omin voimin selvinnyt. Muutoinkin välillä kysellään, että mitä kuuluu ja miten menee.
Tulevaisuudessa tietomallintaminen ja siihen liittyvät prosessit tulevat varmasti työllistämään toimistoinsinööriä.
– Takana ei vielä ole kovin pitkä taival, joten toimenkuva ja sen painotukset muotoutuvat varmasti vielä ajan kanssa ja ajan painotusten mukaan. Joskus suunnitellaan enemmän, toisinaan sitten visioidaan ja valmistellaan.
Kuva: Kajaanifoto / Wikimedia Commons