Papereiden levittelyn aika työmailla on ohi

Infra

Tietomallinnuksen hyödyt ovat tähän asti hyödyttäneet välittömimmin suunnittelijoita. On ollut vain ajan kysymys, milloin mallit ovat arkipäivää myös työmailla. Civilpointin tarjoamat työmaaohjelmistot on suunniteltu urakoitsijoille mallipohjaisen rakentamisen työkaluiksi.

Eero Lyytikäinen on tietomallien ja työmaiden tietoteknisten sovellusten asiantuntija. Kun keli on kurja, rakennepiirustuksen tutkiminen työmaalla huvittaa harvoja.

Tietomallinnuksen sovellukset ovat näkyneet rakennustyömailla ennen kaikkea koneautomaation yleistymisenä. Nykyään koneautomaatio alkaa olla suurilla työmailla jo sääntö, josta vastuulliset infrarakennuttajat eivät salli poikettavan. Koneautomaatio sopii ja riittää niihin kohteisiin, joissa urakoitsija tekee työnsä valmiiden suunnitelmien mukaisesti mahdollisimman tehokkaasti.

Silloin, kun vuorovaikutustarvetta urakoitsijan, suunnittelijan ja rakennuttajan välillä on enemmän, tarvitaan kehittyneitä työmaaohjelmistoja myös työmailla. Niiden on optimaalisesti urakoitsijaa palvellakseen oltava hieman erilaisia kuin suunnittelijoiden ohjelmistojen – ja samalla sovittava yhteen näiden kanssa.

Civilpointilla on tarjolla urakoitsijoiden tietomallipohjaisen rakentamisen haasteisiin kaksi sovellusta: Tekla Työmaatoimisto ja Tekla Maastotila. Molemmat perustuvat Civilpointin tuotevalikoimaan sisältyvään Tekla Civil -tuoteperheeseen.

– Työmaatoimisto-sovellusta käytetään massalaskentaan, työmaan valmiusasteen määrittämiseen ja seurantaan sekä jopa työnaikaisten liikennehäiriöiden estämisen suunnitteluun ja näiden suunnitelmien havainnollistamiseen. Työmaatoimisto-sovellus sopii näihin tehtäviin sekä tarjouslaskennan että urakan aikana. Sovelluksella voi lisäksi hallita monipuolisesti sekä pintojen että varusteiden tarkemittauksia, kertoo ohjelmistoasiantuntija Eero Lyytikäinen Civilpoint Oy:stä.

Maastotila näkyy tabletilla

Suurella tai pinta-alaltaan laajalla työmaalla on käytännöllistä, että tietomalleja pääsee tutkimaan myös muualla kuin Työmaatoimistossa. Tekla Maastotila -sovelluksen avulla tietomallit saadaan näkyviin tablettitietokoneella kulloinkin tarvittavasta rakenteesta.

Näkymän voi avata karttana, pituusleikkauksena, poikkileikkauksena tai kolmiulotteisena mallina. Tablettitietokoneella hyödynnetään satelliittipaikannusta, ja lisäksi järjestelmää voi käyttää maastossa Offline-tilassa, jolloin ei olla riippuvaisia datayhteyksistä.

– Tämäkin on iso apu työmaille, koska mallin tiedot ovat aina yhteydessä paikkatietoon. Oma sijainti on koko ajan tiedossa, jolloin aikaisemmin paikan määrittämiseen käytettyjen mittapaalujen puuttuminenkaan ei haittaa, Lyytikäinen toteaa.

Tietovirta toimii myös toisin päin. Samalla kun työmaa hyödyntää tietomallia rakentamiseen ja mittojen tarkistamiseen, se myös dokumentoi rakentamansa tulevaisuuden hyödyksi. Omassa toiminnassa malleihin voidaan tarjouslaskentavaiheessa tehdä lisämerkintöjä, jotka ovat urakointivaiheessa käytettävissä maastossa sekä työmaatoimistolla.

Ohjelmistojen toimittamiseen asiakkaille sisältyy myös koulutus tarvittavassa laajuudessa. Näin asiakas saa investoinnistaan parhaan mahdollisen hyödyn mahdollisimman nopeasti.

– Uskomme tuotteidemme valoisaan tulevaisuuteen. Mitä isompi ja monimuotoisempi hanke on kyseessä, sitä moninaisemmat ovat Työmaatoimiston ja Maastotilan hyödyt, Eero Lyytikäinen sanoo.

 

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme