Blogi: Miten tuottaa laadukasta digitaalista luovutusaineistoa?

Infra

Infrahankkeiden digitaalinen luovutusaineisto on viimeistään tänä vuonna noussut merkittäväksi puheenaiheeksi. Infraomaisuuden haltijat ovat heränneet vaatimaan rakentamisen dokumentointia digitaalisesti, jotta rakentamisen laatu voidaan todentaa hankkeen aikana sekä sen jälkeen.

Kattava digitaalinen luovutusaineisto on vaatimuksena myös laadukkaalle kunnossapitomallille sekä erilaisille ylläpitojärjestelmille. Käynnissä oleva tiestötietojärjestelmän uudistus on yksi esimerkki tulevaisuuden ylläpitojärjestelmästä, johon infrahankkeiden digitaalista luovutusaineistoa tullaan tallentamaan.

Tietokantapohjainen työmaaohjelmisto on tehokas tapa hallita toteuma-aineistoja

Jotta digitaalisen luovutusaineiston tuottaminen olisi vaivatonta isommistakin hankkeista, työkalut kannattaa valita huolella. Rakennushankkeen toteumatiedon hallintaan soveltuu parhaiten tietokantapohjainen työmaaohjelmisto, johon hankkeen aikana mitattua ja kerättyä toteuma-aineistoa luetaan yksittäisinä tiedostoina. Tietokantapohjaisuuden ansiosta tietoa käsitellään yhtenäisinä kokonaisuuksina, jotka muodostuvat useista tiedostoista.

Tietokantapohjaiseen työmaaohjelmistoon ja pilvipohjaiseen 3D-projektipankkiin toteumatietoa voidaan tuoda monessa eri formaatissa. Hankkeen aikana kartoitustietoa kertyy pinnoista, maanalaisista järjestelmistä ja maan pinnalla olevista varusteista, jotka muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.

Yksittäisistä tiedostoista yhtenäiseen aineistoon

Pintojen tarke- ja toteumamittauksista kertyy hankkeen aikana helposti tuhansia pisteitä. Kun työmaaohjelmisto luokittelee pisteet automaattisesti oikeille toteumapinnoille, rakentamisen laadun seuranta ja toteumamallien luovuttaminen pinnoittain helpottuvat.

Maanalaisten järjestelmien ja maanpäällisten varusteiden mittaustietoja voidaan muuntaa sisäänlukuvaiheessa ohjelmiston varusteiksi, joilla on oikeat mitat ja materiaali- ja omistajatiedot. Tämä toki edellyttää, että mittaustietoja koodataan järjestelmä-, varuste- ja omistajatyypeittäin mittauksen yhteydessä esimerkiksi RAK-koodaukseen tai vesilaitoksen koodiluetteloon perustuen.

Kun järjestelmät ja varusteet ovat ohjelmistossa konkreettisina varusteina, voidaan jo hankkeen aikana seurata visuaalisesti ja raportoida rakentamisen etenemistä, lopputulosta sekä laatua.

Myös pistepilvet ja paikkaan sidotut valokuvat ovat nousseet tärkeään rooliin rakentamisen laadun todentamisessa. Kun tabletilla oleva työmaaohjelmisto osaa liittää valokuvat mittalinjan paaluun sekä rakennekerrokseen tai kaivon tyyppiin ja numeroon, valokuvien hallinta helpottuu huomattavasti.

Pistepilvien avulla voidaan tehdä vertailuja toteutusmalleihin, ja niiden perusteella tarvittaessa kohdentaa tarkempia toteumamittauksia kriittisiin paikkoihin.

Rakennushankkeen lopuksi tietokannasta luovutetaan yhtenäisiä aineistoja esimerkiksi pinnoittain tai järjestelmätyypeittäin avoimissa formaateissa kunnossapidon hyödynnettäväksi. Myös tietokanta luovutetaan natiiviformaatissa hyödynnettäväksi tulevaisuudessa. 3D-projektipankista voidaan tuottaa listauksia luovutusaineiston tiedostoista yksinkertaistamaan tiedonhallintaa.

Työkalut digitaalisen luovutusaineiston tuottamiseen

Digitaalisen luovutusaineiston koostaminen tietokannasta on toimiva tapa hallita tietoa suurina kokonaisuuksina. Luovutusaineiston hallintaan on olemassa helppokäyttöisiä työkaluja, joiden avulla myös rakentamisen seuranta ja raportointi sujuvat.

Tekla Työmaatoimisto ja Maastotila ja Trimble Connect yksinkertaistavat rakennushankkeen toteumatiedon käsittelyä. Tekla Työmaatoimisto on tietokantapohjainen ohjelmisto, ja toteumatiedon koostaminen siihen on tehokas tapa hallita aineistoa hankkeen aikana. Tekla Maastotilalla toteumatietoa voidaan kerätä ja katsella maastossa.

Tekla Työmaatoimistossa ja pilvipohjaisessa Trimble Connectissa voidaan kattavasti käsitellä ja visualisoida pintamalleja, pistepilviä, valokuvia, maanalaisia järjestelmiä sekä maanpäällisiä varusteita. Myös mallipohjainen kommunikointi luonnistuu molemmilla ohjelmistoilla.

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!


Webinaari: Digitaalinen luovutusaineisto

Järjestämme keskiviikkona 1.11. klo 9.30-10 maksuttoman webinaarin, jossa Eero Lyytikäinen kertoo lisää rakennushankkeen toteutusmalliaineiston tuottamisesta.

Ilmoittaudu mukaan

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme