Blogi: Strateginen työkalu helppoon ja nopeaan väylien linjausvaihtoehtojen suunnitteluun

Infra

Trimble Quantm on maailman mittakaavassa uniikki, sillä vastaavaa ohjelmistoa ei ole olemassa. Ohjelma laskee optimaalisimpia linjausvaihtoja minuuteissa yhdistämällä ketterästi maanrakennuksen yksikkökustannukset, väylän geometriatiedot, maankäytön rajoitteet ja digitaalisen maanpintamallin.

Maailmalta kantautuneiden asiakaskokemusten mukaan Quantmin avulla voi säästää jopa puolet ajasta tien tai radan linjausvaihtoehtojen optimoinnissa verrattuna perinteisiin menetelmiin. Aikaa säästetään erityisesti eri linjausvaihtoehtoja muodostettaessa ja aina viimeisintä tasauksen optimointia iteroitaessa. Tässä suhteessa Trimble Quantmin laskentanopeus päihittää kokeneemmankin suunnittelijan työskentelynopeuden. Myös eri skenaarioiden päivittäminen lisätiedoilla onnistuu vaivattomasti.

Hahmotelmasta tarkennettuun yleissuunnitelmaan

Quantmilla on mahdollisuus tuottaa myös mittatarkkaa aineistoa, mutta se ei ole ohjelmiston ydinajatus. Quantm on suunniteltu väylähankkeiden esisuunnitteluvaiheeseen strategisen päätöksenteon tueksi.

Quantm eroaa perinteisemmistä työskentelymenetelmistä erilaisten väylävaihtoehtojen nopeassa laskemisessa ja selkeässä linjausten havainnollistamisessa. Lisäksi erilaisten maankäytön rajoitteiden huomioiminen ja eritellyt kustannusarviot auttavat hankkeen kokonaisuuden ymmärtämistä. Kun optimaalinen linjaus on valmiina, geometriatieto voidaan siirtää esimerkiksi .xml-formaatissa tarkemman suunnittelutason ohjelmistoihin käytettäväksi.

Ohjelmalla pääsee alkuun varsin pienellä panostuksella. Jo muutaman päivän työllä saa relevantteja linjausvaihtoehtoja. Aluksi ohjelmaan syötetään digitaalinen maastomalli DTM, vaaka- ja pystygeometrian suunnitteluparametrit, mahdolliset maankäytön rajoitteet, määritellään väylän alku- ja loppupiste sekä tarkistetaan yksikkökustannukset.

Ohjelmalla voidaan tarkastella yhtä helposti valmiiksi tehtyä linjausta, ja lukea projektiin valmis mittalinja, jota voidaan tarvittaessa optimoida vain tasauksen osalta niissä tapauksissa, kun vaakageometria on jo päätetty. Optimointi voidaan rajoittaa myös paalukohtaiseksi.

Quantmilla liikkuvat 3D-visualisoinnit linjausvaihtoehdoista

Quantm soveltuu strategiseksi työkaluksi isojenkin hankkeiden esisuunnitteluvaiheeseen, jolloin arvioidaan, mikä olisi järkevin vaihtoehto pisteestä A pisteeseen B. Lopputulos on toki kiinni lähtötiedoista: mitä enemmän ohjelmistoon syöttää taustatietoja, sitä tarkemmat ja luotettavammat kustannusarviot tai maaperän soveltuvuusarviot kyseiseen väylävaihtoehtoon saa.

Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet hyödyntää väylien linjasuunnittelussa avointa dataa eli ilmaisia tietoja muun muassa Maanmittauslaitokselta ja Geologian tutkimuskeskukselta. Quantmin käyttö ei vaadi koneelta erityisiä tehoja, ja sen käyttöliittymä on varsin yksinkertainen. Päivän koulutuksella saa jo hyvät eväät ohjelman käyttämiseen.

Quantmin linjausvaihtoehtoja voi tarkastella myös 3D-visualisoinnilla, joka vaatii vain muutaman klikkauksen. Esimerkiksi väylällä liikkumista voidaan simuloida halutulla ajonopeudella ja katselukorkeudella. Havainnollinen visualisointi on myös tallennettavissa, jolloin sen avulla voi esitellä suunnitelmia esimerkiksi yleisötilaisuudessa.

Kysy lisää, sillä kerron mielelläni tarkemmin Quantmin ominaisuuksista.

Mia Rantakari
ohjelmistoasiantuntija
mia.rantakari@civilpoint.fi


Trimble Construction Continuum: Esiselvitys

 Trimble Civil Construction Continuum on uudenlainen tapa hallinnoida ja hahmottaa tietoa. Sen etu on koko infrahankkeen aikana karttuva tieto, joka palvelee kaikkia hankkeen parissa työskenteleviä.

Trimble Quantm on tehokas työkalu infrahankkeen esiselvitysvaiheessa teiden ja ratojen linjausvaihtoehtojen optimointiin.

Ohjelmisto auttaa suunnittelutiimiä tekemään oikeita päätöksiä nopeasti: lähtötietojen perusteella se muodostaa eri linjausvaihtoehtoja, joiden tarkasteleminen käsityönä olisi hyvin työlästä. Trimble Quantm -ohjelmisto, koulutus ja tuki ovat nyt saatavilla Civilpointilta.

Civilpoint tarjoaa asiakkailleen Trimble Construction Continuum -konseptiin kuuluvat ohjelmistot ja palvelut, kuten tietomallipalvelimet, koulutus-, ja tukipalvelut.

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme