Blogi: Infra-ala kehittyy inframallivaatimusten määrittelemällä vauhdilla

Infra

Petri LouhiElämme mielenkiintoisia aikoja. Vuoden 2017 loppuun mennessä pitäisi olla julkaistu uusin Inframodel-versio, versio 4.0.3. Inframodel-tiedonsiirtoformaatti on osa yleisiä inframallivaatimuksia (YIV). YIV kattaa suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvän ohjeistuksen infrahankkeiden eri vaiheissa sekä tarjoaa tiedonsiirrossa käytettävälle formaateille standardin, joita myös ohjelmistotoimittajat seuraavat.

Jokaisen Inframodel-version takana on lukuisia kokoontumisia, keskusteluja, kokemuksia ja mainioita kehitysehdotuksia niin suunnittelijoilta kuin tilaajien, urakoitsijoiden ja ohjelmistotoimittajienkin edustajilta. On hienoa olla mukana alalla, joka kehittyy koko ajan.

Suomeksi kehittyminen tarkoittaa sitä, että mikään ei ole koskaan valmista, eivätkä juoksuaskeleet juurikaan ehdi tasaantua kävelyksi, kun me ohjelmistotoimittajan ominaisuudessa kirmaamme alati muuttuvien standardien viitoittamalla tiellä. Onneksi standardien kehittäminen ja viilaaminen ovat hitaaseen harkintaan pohjautuvia töitä, jolloin ohjelmistokehittäminen pysyy sen vauhdissa mukana.

Vuosi 2018 alkaa kiireisissä merkeissä, sillä isot tilaajat ja suurimmat kaupungit tulevat lähiaikoina edellyttämään konsulteilta Inframodel 4 -tiedonsiirtoformaatin käyttöä. Siksi myös ohjelmistotalojen työntekijöillä sukat pyörivät jaloissa vielä vinhaan tahtiin ennen kuin kaikki alan ohjelmistot tuottavat tietoa tarvittavassa formaatissa.

Rutiineista turvaa Novapoint- ja Tekla Civil -käyttäjille

Muutosten keskellä rutiinit tuovat turvaa päivittäiseen tekemiseen. Kokemukseni mukaan konsultit haluavat työssään käyttää heille tuttua ohjelmistoa, jota kukin on uransa alkuvaiheessa oppinut käyttämään. Tämä on luonnollista, sillä tutussa ohjelmistossa vaikeudetkin nähdään kuin puolison pikkuviat; ne kuuluvat pakettiin ja ovat osa arkea. Pikkuvikojen takia ohjelmistoa ei haluta vaihtaa kokonaan uuteen, koska täysin uuden järjestelmän opetteluun ei kerta kaikkiaan ole aikaa. Kaikki liikenevä aika halutaan hyödyntää tuottavan työn tekemiseen.

Vaikuttaakin siltä, että on paljolti tottumiskysymys, millä ohjelmistolla käyttäjä työnsä haluaa tehdä. Kun tietää suunnittelujärjestelmän hyvät ja huonot puolet, ja miten asiat kannattaa järjestelmällä tehdä, ei hyppäys uuteen ja tuntemattomaan houkuta. Uuden opettelu vie oman aikansa, ja pikakursseilla saa vain pintaraapaisun moneen taipuvien järjestelmien ominaisuuksista ja toiminnallisuuksista.

Meillä on asiakkaina yhtä lailla vankkoja Tekla Civilin kuin Novapointinkin käyttäjiä. Molemmat ohjelmistot taipuvat esisuunnittelusta yleissuunnittelun kautta suunnitteluun, mutta kummallakin ohjelmistolla on oma käyttäjäkuntansa. Muutama suomalaistoimisto on toiminut edelläkävijän elkein ja ottanut ohjelmistoperheeseensää myös Quantm-ohjelman, jolla esimerkiksi esisuunnitteluvaiheen linjausvaihtoehtojen tuottaminen ja visualisointi onnistuvat näppärämmin kuin tavallisella suunnitteluohjelmalla.

Toki monissa toimistoissa on valmius useiden markkinoilla olevien järjestelmien käyttämiseen, mutta usein arjessa käytettävän ohjelmiston valintaan voi vaikuttaa konsulttitoimiston asiakas ja hänen vaatimuksensa tuotettavalle aineistolle joko formaatin tai esitysasun osalta. Suunnittelualalla on myös kourallinen niin kutsuttuja ’huippuammattilaisia’, jotka uuteen toimistoonkin vaihtaessaan jatkavat heille tutun ohjelmiston käyttöä, jolloin uusi toimisto voi joutua tekemään ohjelmistoinvestointeja.

Lisenssikaupalla joustoa arkeen

Suunnittelutoimistojen IT-järjestelmät ovat niin järeitä kokonaisuuksia, että isoja muutoksia niihin ei kevyin syin lähdetä tekemään. Siksi vaihtotilanne tapahtuu usein vaiheittain, jolloin otetaan käyttöön rinnakkainen ohjelmisto, koska muutkin hankkeessa toimivat käyttävät sitä.

Asiakkaamme kannalta ehkä yksi nopeimmin käyttöönotettavista tuotteista on Novapointin Infrastructure Design Suite, jonka ohjelmistopaketti sisältää tärkeimmät moduulit infran suunnitteluun. Asiakasorganisaation ylläpitäjä hankkii tarvitsemansa määrän käyttäjäkohtaisia lisenssejä, joita hän ohjaa niitä tarvitsevalle suunnittelijalle tilanteen mukaan. Lisenssin avulla voi käynnistää ohjelmiston ja saa käyttöönsä tarvitsemansa sovellukset, kuten väylän, kunnallistekniikan, viher- tai liikenneohjauksen suunnittelumoduulin.

Suomi – tietomallinnuksen ja sen standardien kärkimaa

Suomi on ollut vahvasti mukana infra-alan standardien kehittäjänä ja muutenkin kulkenut omia polkujaan tietomallinnuksen edelläkävijänä. Norjassa ja Ruotsissa on omat standardinsa. Ohjelmistotoimittajien pitäisi täyttää kaikkien vaatimukset eri markkina-alueilla, joka onkin mielenkiintoinen haaste. Toki isot ohjelmistotoimijat ovat mukana kansainvälisessä Building Smartin toiminnassa ja ovat sen kautta paitsi seuraamassa myös luomassa alan standardeja.

Huokaisun hetkeä ei tässäkään työssä ole näkyvissä, sillä ennustan, että tulevaisuudessa pienen markkina-alueemme standardit yhtenäistetään kansainvälisten standardien mukaisesti IFC-formaattiin.

Lisätietoja uudesta Inframodel-versiosta löytyy Suomen BuildingSMARTin sivuilta.

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää tarjolla olevista suunnitteluohjelmistoista!

Petri Louhi
ohjelmistoasiantuntija
petri.louhi@civilpoint.fi


Trimble Construction Continuum: Suunnittelu

Trimble Civil Construction Continuum on uudenlainen tapa hallinnoida ja hahmottaa tietoa. Sen etu on koko infrahankkeen aikana karttuva tieto, joka palvelee kaikkia hankkeen parissa työskenteleviä.

Trimble Novapoint -suunnittelujärjestelmä kattaa kaikki infrasuunnittelun tarpeet. Novapoint-ohjelmistoperheeseen kuuluu työkaluja niin teiden, rautateiden, tunnelien, siltojen kuin vesihuollonkin suunnitteluun. Suomalaisten suunnittelijoiden tarpeisiin tehdyt sovellukset täydentävät tuoteperhettä. Novapoint Infrastructure Design Suite -ohjelmistopaketti sisältää tärkeimmät moduulit infran ja yhdyskuntatekniikan suunnitteluun.

Tekla Civil on kattava tietokantapohjainen ratkaisu infrarakentamisen tietomallintamisen tarpeisiin. Ohjelmisto sisältää työkalut tietomallien laatimiseen, suunnitelmien päivittämiseen, infrahankkeen kolmiulotteiseen tarkasteluun ja visualisointiin sekä ratkaisut työmaalle ja valmiin hankkeen ylläpitoon.

Civilpoint tarjoaa asiakkailleen Trimble Civil Construction Continuum -konseptiin kuuluvat ohjelmistot ja palvelut, kuten tietomallipalvelimet, koulutus-, ja tukipalvelut.

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme