DigInfra-koulutus nostaa infra-alan osaamistasoa

Infra

Infra-alan toimijat yhdistävät tänä vuonna voimansa viedäkseen hankkeiden osaamisen uudelle tasolle. DigInfra-täydennyskoulutuksessa opitaan ymmärtämään väylän koko elinkaaren hallinta ja digitalisoinnilla saavutettavat hyödyt.

Vuoden 2016 Väylät ja Liikenne -päivillä tuotiin esille yleinen tarve infra-alan digitaaliselle täydennyskoulutukselle. Ajatus lähti itämään, ja hankkeen edistämiseen on osallistunut muun muassa Liikennevirasto, Suomen Tieyhdistys, MANK ry / LIKE- foorumi, Civilpoint Oy, Destia Oy, NCC Suomi Oy, Ramboll Finland Oy, Roadscanners Oy ja Sitowise Oy.

Tuloksena syntyi kolme lähiopetuspäivää sisältävä DigInfra-koulutus, joka on suunnattu väylähankkeissa toimiville tilaajille, suunnittelijoille, rakentajille ja kunnossapidossa työskenteleville. Lisäksi alan tutkinto-opiskelijat pääsevät 3 opintopisteen laajuiseen koulutukseen maksutta.

Koulutukseen ilmoittautui nopeasti 80 opiskelijaa, ja kysyntää olisi ollut enemmänkin.

– Ilmoittautuneiden ja kyselijöiden määrä osoittaa, että asian tärkeys on tunnistettu alalla. Ilmoittautumisia on suhteellisen tasaisesti tilaajilta, suunnittelijoilta, urakoitsijoilta ja kunnossapidosta. Myös opiskelijat innostuivat kurssista. Tämä on heille erinomainen paikka saada oppia alan huipuilta, saada kurssitodistus osoittamaan osaamista, sekä opintopisteitä edistämään tutkintoa. Osallistujien eri lähtökohdat ovat koulutuksen suola; se auttaa näkemään kokonaisprosessin oman elinkaaren vaiheen sijasta, sanoo projektipäällikkö Antti Knuutila MANK ry:stä.

DigInfra-koulutus järjestetään samanaikaisesti neljässä eri ammattikorkeakoulussa: Lappeenrannassa (Saimia), Riihimäellä (HAMK), Tampereella (TAMK) ja Turussa (TurkuAMK).  Ensimmäinen lähiopetuspäivä oli tiistaina 30.1.2018.

Koulutuksessa käsitellään väylähankkeen elinkaaren hallintaa kokonaisuutena, digitaalisen tiedon siirtämistä hankkeen osapuolten välillä, tietomallipohjaisen suunnittelun nykytilaa ja mallipohjaista tuotantoprosessia sekä digitalisaatiota tilaajan ja kunnossapidon näkökulmasta.

– Lähtökohtana aiheelle oli nostaa toimialan osaamista ja edesauttaa siirtymistä digitalisaatiossa seuraavalle tasolle. Sen sijaan, että optimoitaisiin prosesseja ja edistettäisiin digitalisaatiota siiloittain, tulee nähdä hankkeen kokonaisuus koko elinkaaren ajalta. Ilman kokonaisuuden hahmottamista ja osaamistason nostoa olemme umpikujassa. Tämä kokonaisprosessin näkeminen ja digitalisaation kehittäminen sen näkökulmasta ovat edellytyksiä tuottavuuden kasvulle ja elinkaarikustannusten optimoimiselle, Knuutila toteaa.

Aihealueita käsitellään käytännönläheisesti case-esimerkkien avulla, ja luennoitsijoina toimivat alan johtavat asiantuntijat. Kurssiin kuuluvassa kehittämistehtävässä opiskelijat pääsevät soveltamaan koulutuksessa opittua omaan työhön. DigInfra-koulutuksia on tarkoitus toteuttaa jatkossa vuosittain.

– Kysyntää koulutukselle oli huomattavan paljon. Nyt kun laadukas koulutuspaketti on alan yhteisenä hankkeena saatu valmiiksi, on tietenkin tärkeää saada sille jatkuvuutta. Tämä on koko toimialan perusosaamisen kasvattamista, ei siis vain tietylle erityisryhmälle suunnattavaa täsmäosaamista. Siksi on tärkeää, että koulutuksella voimme jatkossakin myötävaikuttaa alan osaamiseen tärkeässä asiassa, Knuutila sanoo.

Lisätietoja antaa:

Antti Knuutila, projektipäällikkö, Mank ry
antti.knuutila@mank.fi, puh. 040 414 5444

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme