Blogi: Yhteisellä matkalla kohti digitaalista työmaata

Infra

Nautin jokaisesta työpäivästäni, jonka saan olla mukana kehittämässä ja tehostamassa infra-alan työtapoja. On hienoa olla mukana asiakkaittemme niin pienissä kuin isoissakin digiloikissa, joiden kunnianhimoisena tavoitteena on digitaalisen työmaan täysipainoinen hyödyntäminen.

Kun kerran uskaltautuu uuteen maailmaan, on sen hyödyt nopeasti nähtävissä. On ollut mukavaa seurata vierestä, miten asiakas on itse oivaltanut digitaalisen työmaan nerouden. Monille tulee positiivisena yllätyksenä, miten näppärästi asioita voi 3D-mallissa tarkastella visuaalisesti eri näkökulmista ja eri näkymistä. Erityisen innoissaan ollaan tiedonsaannin helppoudesta: objekteja klikkaamalla näkee heti niiden ominaisuus- ja metatiedot.

Monet ovatkin jo jättäneet tulosteista kertyvät paperipinot ja niiden penkomisen taakseen. Tai ainakin tulevaisuuden kirkkaana ja koko alan yhteisenä tavoitteena on, että kaikki infrahankkeiden tiedonhallinta siirtyy tulosteilta tietomalliin.

Digitaalinen työmaa -konsepti

Digitaalinen työmaa on tulevaisuuden infrahankkeiden tiedonhallinnan konsepti, joka pohjautuu tietokantapohjaiseen tiedonhallintaratkaisuun. Kaikki infrahankkeeseen liittyvä suunnittelu- ja toteumatieto löytyy siis yhdestä yhteisestä tietovarastosta – kaikille samanlaisena.

Tietomalli kattaa koko projektin elinkaaren, joten lähtötieto-, suunnitelma-, toteutus- ja toteumamalli ovat yhdessä näkymässä. Kaikki infrarakennusprojektissa työskentelevät henkilöt, kuten urakoitsijat, suunnittelijat, tilaajat ja valvojat, pystyvät työskentelemään reaaliaikaisesti samassa tietokannassa olevan tietomallin ympärillä.

Kun kaikki tietomalliin liittyvä ominaisuus- ja metatieto tallennetaan aina suoraan malliin, on jokaisella hankkeen jäsenellä aina sama tieto käytettävissään. Tietomalliin on pääsy mistä tahansa: suunnittelupöydän äärestä, projektikokouksesta, työmaatoimistolta tai maastosta.

Toteumatietojen hallintaa ja laadunvarmistusta

Hankkeen aikana tietokantaan tuodaan yksittäisinä tiedostoina mitattua ja kerättyä toteuma-aineistoa, joita tietokantapohjaisuuden ansiosta käsitellään yhtenäisinä kokonaisuuksina. Työmaan näkökulmasta on erityisesti panostettu toteumatietojen hallintaan ja laadunvarmistukseen. Rakentamisen laatua seurataan esimerkiksi pistepilvillä, joiden avulla rakenteilla olevaa kohdetta verrataan toteutusmalleihin. Vertailutulosten perusteella voidaan tarvittaessa kohdentaa tarkempia toteumamittauksia kriittisimpiin paikkoihin.

Laaduntarkkailun apuna toimivat myös maastossa kerätyt ja paikkaan sidotut muistilaput ja valokuvat, jotka tallentuvat automaattisesti tietokantaan. Rakentamisen aikana tietokantaan muodostuu kaiken kattava toteumamalli, joka hankkeen päättyessä voidaan kokonaisuudessaan luovuttaa tilaajalle.

Kun hankkeen seuranta siirtyy 3D:n mallimaailmaan, pystytään virheet ja epäkohdat jäljittämään paljon helpommin. Hankkeen jälkeen omistajalle jää kohteesta tietorikas digitaalinen tietopaketti, joka on todella arvokas kunnossapitovaiheen ammattilaisille.

Suuret tilaajat edellyttävät tietomallipohjaista työskentelyä

Tietomallinnuksen koko potentiaalista hyödynnetään – muutamaa isoa hanketta lukuun ottamatta – vain murto-osa. Digitaalisen työmaan täysimittainen hyödyntäminen vaatii paitsi työtapojen myös ajattelun muutosta. Vanhoista rutiineista on aina vaikea päästää irti, ja uuden opetteleminen voi tuntua ylimääräiseltä lisätyöltä.

Suuret tilaajat, kuten kaupungit ja varsinkin Liikennevirasto, ovat ottaneet asiakseen viedä digitaalisuuden ilosanomaa käytäntöön. Tämä tapahtuu vaatimalla tietomallinnusta hankkeiden läpiviennissä. Positiivisen kehityksen avainasemassa ovat monet menestykselliset pilottiprojektit, joiden oppien perusteella on hyödynnetty ja kehitetty digitaalisen työmaan työkaluja ja -tapoja. Toimintatavat muuttuvat nyt hyvällä vauhdilla, pitkillä ja rohkeilla digiloikilla.

Martin Kriz

asiakkuuspäällikkö
martin.kriz@civilpoint.fi


Trimble Construction Continuum: rakentaminen

Trimble Civil Construction Continuum on uudenlainen tapa hallinnoida ja hahmottaa tietoa. Sen etu on koko infrahankkeen aikana karttuva tieto, joka palvelee kaikkia hankkeen parissa työskenteleviä.

Tekla Civil -teknologiaan pohjautuvan digitaalisen työmaakonseptin tietomallia voi käyttää Työmaatoimisto- ja Maastotila -nimisten käyttöliittymien avulla. Työmaatoimistolla mallia voidaan tarkastella visuaalisesti eri näkymissä (3D, kartta, poikki- ja pituusleikkaus), jonka lisäksi löytyy erilaisia työkaluja massa- ja määrälaskentaan, toteutus- ja toteumamallien hallintaan ja muokkaamiseen sekä työnaikaisten liikennejärjestelyjen suunnitteluun.

Maasto-olosuhteissa samaa aineistoa voidaan hyödyntää tabletille ladattavalla Maastotila-käyttöliittymällä. GPS-paikannuksen avulla saadaan maastossakin sormen ulottuville koko tietokannassa oleva malli ominaisuustietoineen. Tabletista löytyy myös massalaskentatyökaluja.

Civilpoint tarjoaa asiakkailleen Trimble Civil Construction Continuum -konseptiin kuuluvat ohjelmistot ja palvelut, kuten tietomallipalvelimet, koulutus- ja tukipalvelut.

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme