KIRA-digi -hankkeessa kehitettiin infra-alan kustannusohjausta

Infra

Rapal Oy:n ja Civilpoint Oy:n yhteinen KIRA-digi -kehityshanke valmistui tammikuussa 2018. Hankkeessa tuotettiin prototyyppi, jolla simuloidaan määrä- ja kustannustiedon siirtymistä suunnittelu- ja kustannuslaskentaohjemistojen välillä.

Hankkeen tilaajina ja rahoittajina KIRA-digin ohella toimivat Liikennevirasto sekä Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun ja Tampereen kaupungit. Hankkeen tulokset jaettiin myös infra-alan tietomallintamisen standardointiin ja edistämiseen keskittyvälle BuildingSMART Finlandille.

Hankkeella tavoiteltiin toimintatapojen muutosta, jotta suunnitelmien muuttuessa kustannusarvio päivittyy reaaliaikaisesti. Nykytilanteessa kustannuslaskentaa käsitellään tietomallipohjaisessa suunnitteluprosessissa erillisenä vaiheena. Määrätieto yhdistetään kustannustietoon yleensä vasta suunnitteluvaiheiden lopussa.

Prototyypin perusideana on laajentaa Inframodel-formaattia sisältämään hankkeen massa- ja määrätietoja. Lopputuloksena simuloimme rajapintaa, jossa määrätiedot uloskirjoitetaan Trimble Novapoint -suunnittelujärjestelmästä Inframodel-formaattiin, ja luetaan ne rajapinnan kautta Fore-kustannuslaskentajärjestelmään. Palautetietona kustannuslaskentajärjestelmästä voidaan uloskirjoittaa kustannustiedot ja tuoterakenteet sekä lukea ne takaisin suunnitteluohjelmistoon.

Kun kustannustieto saadaan siirtymään Foren ja tietomallipohjaisten infrasuunnitteluohjelmistojen välillä automaattisemmin, manuaalinen tietojen syöttömäärä vähenee. Tehokkaamman kustannusohjauksen myötä on mahdollista saada merkittäviä kustannussäästöjä optimoimalla ja vertailemalla ajantasaisia suunnitteluratkaisuja.

Hankkeen lopputulokset ovat suoraan hyödynnettävissä infra-alan kehitystyössä. Tavoitteena on saada kehitysehdotus BuildingSMART Finlandin Inframodel-versioiden kehityslistalle ja sitä kautta alan toimijoille kommentoitavaksi.

Hankkeen loppuraportti on luettavissa täällä.

Alla olevalla videolla Civilpointin projektipäällikkö Marketta Wainio kertoo tarkemmin prototyypistä.

Hankkeen projektipäällikkö Kirsi Lilja Rapal Oy:ltä puhuu kustannusohjauksen kehittämisestä infra-alalla Civilpoint-päivillä 11.4. Ilmoittaudu mukaan!

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme