Kotka ja Porvoo siirtyvät tietomallinnuksen maailmaan

Infra

Kotkan ja Porvoon kaupungit ovat vaihtaneet infran suunnitteluohjelmiston Tekla Civiliin. Kaupunkien aiemmin käyttämä ohjelmisto ei olisi taipunut tietomallipohjaiseen tekemiseen, sillä sitä ei ole enää vuosiin kehitetty vastaamaan nykypäivän tarpeita.

Kotkan kaupungin suunnittelija Sami Vainio kartoitti vaihtoehtoja haastattelemalla konsultteja, yrittäjiä ja eri kaupunkien suunnittelijoita heidän käyttämistään ohjelmistoista. Kartoituksen perusteella Kotkan kaupungin tekniset palvelut päätyi valitsemaan ohjelmaksi Tekla Civilin.

– Tekla Civilin käyttäjät olivat ohjelmistoon pääsääntöisesti tyytyväisiä. Palautteen lisäksi päätökseen toki vaikutti myös ohjelmiston jatkuva kehittäminen, aktiivinen käyttäjäfoorumi, mielenkiintoiset käyttäjäpäivät ja suomenkielinen käyttäjätuki, Sami Vainio listaa.

Porvoon kaupunki hyödynsi Kotkan tekemää vertailua ja päätyi samaan lopputulokseen. Porvoossa Tekla Civil on nyt kuntatekniikan katusuunnittelun ja Porvoon Veden suunnittelijoiden käytössä.

– Meille isoin juttu on päästä eroon vanhan suunnitteluohjelmiston aiheuttamasta turhautumisesta. Mielestäni edellisen ohjelmamme kehitys oli jäänyt valtavasti jälkeen, eikä sen toimittaja enää panostanut katu- ja vesipuolen suunnitteluun meidän mielestämme riittävästi. Vanhassa oli myös paljon puutteita automatisoinnissa, joka Teklassa taas on huomioitu hyvin, kertoo suunnitteluinsinööri Elina Leppänen Porvoon kaupungilta.

InfraBIMin hyödyt

Uuden suunnitteluohjelmiston myötä molemmat kaupungit pääsevät kiinni 3D-maailmaan ja tietomallinnuksen hyötyihin. Paperisuunnitelmia tähän saakka käsitellyt Kotkan kaupunki on tilannut Kotkantien parannus- ja kiertoliittymähankkeen tietomallipohjaisena suunnitteluna.

– Tämä on meille merkityksellinen askel, koska Kotkantie on ensimmäinen iso tietomallinnettu hankkeemme. Pystymme nyt tiiviisti seuraamaan, miten Tekla Civiliä käyttävät konsultit suunnittelevat, ja millaista jälkeä ohjelmalla saadaan. Samalla opimme itse prosessia, Vainio sanoo.

– Uskon uuden ohjelmiston nopeuttavan suunnittelutyötä. Mallinnuspohjainen tekeminen on paperilla tai pääsääntöisesti 2D-maailmaan perustuvilla ohjelmistoilla tehtävää suunnittelua kustannustehokkaampaa ja laadukkaampaa, kunhan lähtötiedot ovat laadukkaita ja luotettavia. Porvoon kaupungin mittaus- ja karttapuoli vievät omalla tahollaan kehitystä eteenpäin, ja koitamme saada kaikki osapuolet mahdollisimman hyvin mukaan 3D-tekemiseen, Leppänen kertoo.


Suunnitteluinsinööri Elina Leppänen, Porvoon kaupunki ja suunnittelija Sami Vainio, Kotkan kaupunki.

Käyttöönoton haasteena muut kalenterimerkinnät

Kaupungin viroissa työnkuvat ovat usein laajempia kuin konsulttitoimistojen suunnittelijoilla. Esimerkiksi Sami Vainion työhön kuuluu suunnittelun lisäksi paljon muutakin, kuten tilaajan vastuita sekä liikenne- ja liikenneturvallisuuteen liittyviä tehtäviä. Töiden monipuolisuus tekee uuden ohjelmiston opettelemisesta katkonaista, eikä ajan löytäminen ole aina helppoa.

­– Muutos mallipohjaiseen tekemiseen herättää vielä kysymyksiä ja mietityttää monia, mutta kouluttamalla ja ajan kanssa sekin on opeteltavissa. Suunnitteluun liittyvät asiat eivät onneksi muutu, vaikka käyttöliittymä ja sen napit muuttuvatkin, Vainio toteaa. – Ensin pitää oppia vanhat jipot uudessa ohjelmistossa, ja sitten vasta voi opetella uuden softan tuomia etuuksia. Jos liian nopeasti rönsyilee, unohtuvat vanhatkin opit. Malttia ja kärsivällisyyttä tässä vaaditaan, sillä ensimmäisissä projekteissa aikaa kuluu opetteluun, hän jatkaa.

Kaupunkien suunnittelijat ovat keskustelleet käyttöönottoon liittyvistä asioista yli kuntarajojen.

– Olemme vaihdelleet suunnitelmia ja auttaneet toinen toistamme. Myös Civilpointilla tuki vastaa hyvin, usein jopa tunnin sisällä, Vainio kertoo.

Porvoollekin on nimetty tukihenkilö, joka auttaa käyttöönottoon liittyvissä kysymyksissä.

– Se helpottaa valtavasti käyttöönottoa, että voi aina samalta ihmiseltä kysyä neuvoa. Kaupungilla on useita eri tahoja, joiden kanssa täytyy sopia hankkeen etenemisestä. Civilpointin kanssa toimiminen on ollut hirveän helppoa, mukavaa ja sujuvaa, Elina Leppänen kiittelee.

Pysy hereillä!

Niin Kotkassa kuin Porvoossakin ymmärrettiin valtuustoja ja lautakuntia myöten, että viimeistään nyt on oikea aika siirtyä mallipohjaiseen suunnitteluun.

– Tällä alalla vuodessa tapahtuu jo varsin paljon. Jos ei pysy hereillä, jää hyvin nopeasti jälkeen. Siksi seuraamme muiden isojen toimijoiden tekemisiä, teemme yhteistyötä ja kouluttaudumme, Sami Vainio toteaa.

Ajan hermolla pysyminen on onneksi helpompaa kuin milloinkaan ennen.

– Tyhjensin hiljattain mappihyllyni, koska ajantasaisin tieto löytyy verkosta. Seuraan sosiaalisessa mediassa esimerkiksi Liikenneviraston hankkeita, joista löytyy syventävää tietoa heidän nettisivustoltaan. Tietoa on saatavilla, jos vaan kiinnostaa etsiä ja oppia, Vainio sanoo.

Mitä nopeammin digitaalisuuteen päästään sen parempi. Näin toteavat niin Porvoon Elina Leppänen kuin Kotkan Sami Vainiokin. Molemmat myös toivovat, että koko heidän kaupunkinsa organisaatio vaihtaisi suunnittelutyökaluksi Tekla Civilin, mutta vielä laajempi käyttöönotto ei ole ajankohtaista.

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme