”Nuorelle infra-ala vaikuttaa todella hyvältä”

Infra


Eelis Kostiainen, Anni Heilala ja Lassi Hörkkö.

Civilpointilla työskentelee kesällä 2018 kolme kesätyöntekijää. He toimivat erilaisissa tehtävissä asiakastuessa, ohjelmistokehityksessä ja projekteissa.

Asiakastukitiimissä työskentelevä Anni Heilala valmistui keväällä luonnontieteiden kandidaatiksi suunnittelumaantieteen linjalta ja aloitti kesätyöt Civilpointilla jo huhtikuun puolella. Syksyllä hän aloittaa maisteriopinnot Aalto-yliopiston Spatial Planning and Transportation Engineering -koulutusohjelmassa. Ohjelmistoalakaan ei tunnu vieraalta, sillä hän on opiskellut sivuaineena tietojenkäsittelytiedettä.

– Minua on jo pidempään kiinnostanut liikenne ja se, kuinka sitä voi parantaa suunnittelun avulla. Civilpointilla työskentelyn ansiosta olen huomannut, että haluan tehdä töitä infra-alalla tulevaisuudessakin. Kiinnostuksenkohteeni yhdistyvät täällä erityisen hyvin, hän kertoo.

Asiakastuessa työtehtävät ovat olleet vaihtelevia. Anni on ratkonut asiakkaiden ongelmia Trimble Novapoint ja AutoCAD -ohjelmistojen parissa, tehnyt tutoriaalien päivitystyötä ja muun muassa kaide- ja reunakivitiedostoja Novapointia varten.

– Mielenkiintoisinta on ollut päästä syventymään ongelmiin ja löytää niihin ratkaisut. Lisäksi on hienoa tuottaa Novapointiin lisäarvoa tuovia ratkaisuja, kuten Pyyhkäise-kirjastoa, sillä parhaimmillaan se nopeuttaa tai parantaa ohjelmistoa käyttävän suunnittelijan työtä. Olen lyhyessä ajassa oppinut todella paljon. On mukavaa tehdä töitä, kun työympäristö on hyvä ja kannustava.

Kolmannen vuoden tietotekniikkaopiskelija Eelis Kostiainen aloitti työt ohjelmistokehitystiimissä toukokuussa. Hän törmäsi Civilpointiin Aalto-yliopiston Kesätöihin-rekrytointitapahtumassa tammikuussa ja laittoi pian hakemuksen tulemaan.

– Tältä kesältä odotan hyvää työkokemusta, mielenkiintoisia työtehtäviä ja kannustavaa työilmapiiriä. Tähän asti työt ovat sujuneet hyvin, ja uskon että niin on jatkossakin. Töihin on mukava tulla, Eelis sanoo.

Kaikki kesätyöntekijät perehdytetään työsuhteen alussa kattavasti yrityksen toiminnan osa-alueisiin, tuotteisiin ja henkilöiden rooleihin. Sen jälkeen pääsee nopeasti sukeltamaan oikeisiin töihin.

– Perehdytysten jälkeen työtehtäviini on kuulunut frontend-kehitystä ja Civilpointin käyttämiin teknologioihin tutustumista. Mielenkiintoisinta työssä on ollut juuri uusiin teknologioihin tutustuminen ja niiden käyttäminen. Uuden oppiminen on aina kivaa, varsinkin kun se liittyy omaan alaan. Hankalinta on ollut työn mahduttaminen aikatauluun – projekteja olisi paljon tarjolla, Eelis kertoo.

Tietotekniikan opiskelijan näkökulmasta alan työmarkkinat ovat erinomaiset.

– Monet pääsevät jo fuksivuonna oman alan kesätöihin, ja uralla on myös mahdollista edetä.

Lassi Hörkkö aloitti kesätyöt ohjelmistoasiantuntijana juhannuksen jälkeen ja työskentelee Civilpointin asiakasprojektien parissa. Ensimmäinen työviikko on kulunut perehdytyksissä.

– Odotan kesältä eniten sitä, että opin paljon uutta. Heinäkuu kuluu varmasti oppimiseen, kun muu porukka on vielä kesälomilla, ja elokuussa hommat starttaavat kunnolla, hän toteaa.

Lassilla on jo jonkin verran teknillisen alan työkokemusta, ja hän aikoo myös suunnata opiskelemaan infra-alalle.

– Nuorelle ala vaikuttaa todella hyvältä, en ole vielä tähän mennessä keksinyt huonoja puolia. Työllistymismahdollisuudet ovat hyvät, ja jos olen oikein ymmärtänyt niin tämä on kasvava ala Suomessa. Se näkyi edellisessä työpaikassani, kun suunnittelijoita eläköityi enemmän kuin tuli töihin.

Infra-alan työvoimapulasta puhutaan paljon, mutta uravalintojaan miettivät nuoret eivät läheskään aina tiedä alan monipuolisista työmahdollisuuksista.

– Ala on aika näkymätön, eikä nuorilla ole käsitystä siitä. Monet kaverini hakevat nyt opiskelemaan ja kysyvät mitä täällä oikein tehdään. Infrasuunnittelijan työtä voisi verrata arkkitehdin hommaan, tähän kuuluu paljon näkymätöntä työtä jota ei tiedosteta, Lassi toteaa.

Yhtenä keinona tunnettuuden lisäämiseksi hän mainitsee yritysten tekemät koulukäynnit. Tieyhdistyksen kampanjan myötä myös Civilpointin väki on käynyt kevään aikana lukioissa ja ammattikorkeakouluissa kertomassa infra-alasta.

– Näitä luentoja pitäisi järjestää ennen kuin haetaan jatko-opintoihin. Monet käyvät niissä kuuntelemassa, kun pääsee pois tunneilta, Lassi vinkkaa.

On myös tärkeää tiivistää yhteistyötä jo alalle päätyneiden opiskelijoiden kanssa. Anni kertoo kuulleensa vasta Civilpointiin tultuaan, että infra-alalle kaivataan lisää työntekijöitä. Oppilaitokset ja yritykset voisivatkin tuoda yhdessä esiin eri alojen tarpeita opiskelijoille.

– Yritysten pitäisi ottaa rohkeasti Civilpointin tapaan opiskelijat mukaan työelämään. Kun opiskelijalla on tarpeeksi motivaatiota ja kiinnostusta, työssä oppii nopeasti, Anni sanoo.

Civilpoint on mukana Vastuullinen kesäduuni 2018 -kampanjassa.

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme