Blogi: Tilaaja, tunnetko inframallit?

Infra

Monia asioita tulee ottaa huomioon, kun tilataan mallipohjaisia infrahankkeita. Tarjolla on myös kattavasti ohjeistusta ja koulutusta. Lue ohjelmistoasiantuntija Eero Lyytikäisen vinkit tilaajille!

Kun puhutaan tietomallipohjaisesta hankkeesta, keskustelut painottuvat tyypillisesti yhdistelmämalleihin ja koneohjausmalleihin. Mallipohjaisiin hankkeisiin liittyy kuitenkin kiinteänä osana myös tiedonhallinta. Jos malliaineistot ovat epäjärjestyksessä, väärin nimettyjä ja väärässä formaatissa, niistä ei ole mitään hyötyä hankkeen osapuolille. Tällöin mallipohjaisuutta ei voi hyödyntää myöhemminkään esimerkiksi rakentamisvaiheessa.

Mitä tilaajan pitäisi vaatia infrahankkeessa?

Tiedonhallinnan perustana ovat hankkeen yhteiset toimintatavat. Jotta toimintatavat ovat selkeitä, tilaajan kannattaa vaatia tietomallisuunnitelma. Tietomallisuunnitelma toimii hankkeen tietomallintamisen pelikirjana. Alustava tietomallisuunnitelma voi olla vaatimuksena jo hankkeen tarjouspyynnössä, jolloin mallintamiseen liittyvät asiat voidaan ottaa huomioon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tarkennettu tietomallisuunnitelma laaditaan hankkeen alkaessa. Tässä vaiheessa sovitaan viimeistään käytännön asioista, kuten käytettävistä ohjelmistoista, lähtötietomallin sisällöstä ja suunnittelun mallinnustarkkuudesta.

Hankkeen aikaista tiedonhallintaa ja myöhempiä vaiheita hyödyttävät huomattavasti lähtötieto- ja tietomalliluettelot sekä tietomalliselostus. Tietomalliselostus on erittäin tärkeä asiakirja tilaajalle, joten sellainen tulisi aina vaatia tietomallipohjaisissa hankkeissa. Yksinkertainenkin selostus, jossa on kerrottu inframallien koordinaatistosta, korkeusjärjestelmästä ja mallinnustarkkuudesta, antaa huomattavaa lisäarvoa itse inframalleille.

Tärkein osa mallipohjaista hanketta ovat itse inframallit. Yhdistelmämallit ovat erittäin tehokkaita työkaluja suunnitelmaratkaisujen havainnollistamisessa, yhteensovituksessa ja rakennettavuuden varmistamisessa. Yhdistelmämallissa lähtöaineistojen, suunnitelmamallien, putkiverkostojen ja rakenteiden kolmiulotteinen tarkastelu antaa paljon enemmän informaatiota kuin 2D-kartta tai poikkileikkaukset. Tilaaja voi seurata mallipohjaista suunnittelua joko livenä tai julkaistuna. Livenä tilaaja voi tarkastella suunnitelmia suoraan samassa suunnitelmatietokannassa, jossa suunnittelua tehdään. Julkaistu tarkoittaa esimerkiksi tiedostoista kootun yhdistelmämallin tarkastelua.

Sovitut formaatit ja laadunvarmistus

Jotta mallipohjaisista hankkeista saadaan mahdollisimman paljon hyötyä, suunnittelun lopputuloksena syntyvien inframallitiedostojen tulee olla sovittujen formaattien mukaisia. Siten ne ovat tehokkaasti hyödynnettävissä seuraavissa hankevaiheissa, esimerkiksi työmaan ohjelmistoissa ja koneautomaatiossa.

Jos tiedostojen oikeellisuus mietityttää, tietomallien laadunvarmistukseen on tarjolla erilaisia palveluita. Esimerkkinä mainitsen Civilpointin kehittämän maksuttoman Inframodel Analyzer -työkalun, jolla kuka tahansa inframallien käyttäjä voi tutkia Inframodel-tiedoston sisältöä helposti luettavassa muodossa. Inframodel Analyzerkaan ei tosin ota kantaa toteutusmallien toteutettavuuteen geometristen asioiden näkökulmasta. Tarvitsemmekin infra-alalle vielä lisää tämän tyyppisiä toteutettavuutta tarkastavia palveluita tehostamaan suunnittelun laadunvarmistusta.

Ohjeistusta ja koulutusta tilaajille

Jos tuntuu, että inframallit ja niiden tilaaminen on vierasta, niin apuja kyllä löytyy. Ohjeistusta on paljon saatavilla. Yksi tutustumisen arvoinen tilaajille tarkoitettu ohje on Liikenneviraston laatima Tie- ja ratahankkeiden inframalliohje. Ohjeessa käsitellään kattavasti mallinnushankkeiden eri vaiheita tukeutuen Yleisiin inframallivaatimuksiin, eli tuttavallisemmin YIV-ohjeisiin.

Tie- ja ratahankkeiden inframalliohjeella pääsee jo hyvin alkuun. Lisäksi kannattaa harkita oman ohjeistuksen laatimista palveluntuottajille, jotta oman suunnittelualueen, kaupungin tai kunnan erityisvaatimukset liittyen mallipohjaiseen suunnitteluun ovat selkeitä. Hyvinä esimerkkeinä tilaajien omasta ohjeistuksesta ovat juurikin edellä mainittu Liikenneviraston ohje sekä Helsingin kaupungin Kadunsuunnittelun inframalliohje.

Koulutustakin toki on aiheesta saatavilla. Me Civilpointilla tarjoamme uutta, tilaajille suunnattua inframallien tilaamiseen sekä mallipohjaisen hankkeen ohjaamiseen räätälöityä kurssia. Koulutuksessa käsitellään teorian lisäksi kattavasti myös käytäntöä esimerkiksi yhdistelmämalliohjelmistojen avulla. Annamme koulutuksessa runsaasti vinkkejä, joilla mallipohjaisten hankkeiden tilaaminen, toteutus ja seuranta helpottuu.

Eli: Tilaaja, rohkeasti vain vaatimaan ja keskustelemaan yhdessä palveluntuottajien kanssa!


Eero Lyytikäinen
Ohjelmistoasiantuntija
eero.lyytikainen@civilpoint.fi

Tilaaja ja inframallintaminen -koulutus (2 päivää)

 • Inframallintamisen yleistieto sekä tiedonhallinnan menetelmät
 • Mallipohjaisenhankkeen hankinta, ohjaaminen sekä seuranta
 • Tilaajan mallipohjaiset työkalut
  • Trimble Quadri ja/tai Tekla Civil
  • Trimble Connect

Lue lisää koulutuksesta

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Civilpointin ratkaisumyyjiin!

Jaa

Ota yhteyttä

Arkance Systems myynti

Arkance Systems myynti

myynti@arkance-systems.com

  Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
  ×

  Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

  Tilaa uutiskirjeemme