Civilpointin seminaareissa kuultiin infra-alan uusista ohjelmistoista ja tulevaisuuden näkymistä

Infra

Civilpoint Oy:n neljän kaupungin syyskiertue täytti salit yhteensä sadan osallistujan voimin. Kiertue tarjosi läpileikkauksen inframaailman uutuuksista ja tulevaisuuden näkymistä.

– Oli todella ilahduttavaa nähdä runsaasti uusia osallistujia kaikilla kiertuepaikkakunnilla. Läsnäoloprosentti oli itse asiassa 110 %, sillä paikan päällä oli enemmän osallistujia kuin ilmoittautuneita. Tulijoiden laaja kirjo suunnittelijoista tilaajiin ja päättäjiin mahdollisti monipuoliset keskustelut, mitä pidän myös hyvin myönteisenä. Ensi keväänä tapaamme Civilpoint-päivien merkeissä Helsingissä, mutta syksyllä lähdemme taas kiertueelle, iloitsi Civilpointin liiketoimintajohtaja Jani Myllymaa.

Virtuaalilähituella täsmätietoa ja tehoa ajankäyttöön

Jani Myllymaa avasi tilaisuuden kertomalla uuden ajan lähituesta. Virtuaalilähituki -niminen palvelu tarjoaa osallistujille juuri sitä ohjelmistojen käyttöapua, jota he tarvitsevat. Jokaiseen koulutukseen otetaan maksimissaan kolme henkilöä ja sen kesto voidaan sopia tarpeen mukaan. Virtuaalilähituki toimii toimii Skypen, Microsoft Teamsin tai Zoom-ohjelman kautta.

– Koska Virtuaalilähitukeen voi osallistua omalta työpisteeltään, matkakustannuksia ei synny eikä myöskään matkoihin kulu aikaa. Istunnon aihe on vapaasti sovittavissa eli osallistujat saavat apua juuri heille oleellisiin kysymyksiin. Asiakastarpeeseen vastaten palvelu on tarkoitettu kaiken tasoisille käyttäjille, kertoi Myllymaa.

Monipuolinen Trimble Connect tukee hankkeiden eri vaiheita

Asiakkuuspäällikkö Eero Lyytikäinen avasi esityksessään Trimble Connectin ominaisuuksia. Aitona pilvipalveluna Connectin selvä etu on se, että olemassa olevaa aineistoa voidaan tarkastella eri työkaluilla, mikä ei perinteisillä projektipankeilla onnistu. Käyttöliittymävaihtoehtoja on neljä: pöytätietokone, verkko, mobiiliapplikaatio ja Sync.

– Myös Trimble on suuntautunut MR/AR-vaihtoehtoihin, ja tulevaisuudessa voimmekin käyttää myös Trimble SiteVision -palvelua. Sen avulla Android-puhelimen ja antennin avulla näemme esimerkiksi työmaalla olevat maanalaiset putket, hän kertoi.

– Civilpointin Trimble Connect -lisenssin haltijat saavat meiltä suomenkielistä tukipalvelua viikon jokaisena työpäivänä klo 9-16 välisenä aikana. Meidät saa helposti kiinni niin puhelimitse, sähköpostilla kuin Skypellakin, muistutti Lyytikäinen puheenvuoronsa lopussa.

Eero Lyytikäinen kertoi Trimble Connectista. 

Hankkeiden geoteknisessä suunnittelussa tukee Novapoint Soundings

Geoteknisten tietojen tarve on noussut jatkuvasti viime vuosina, ja kysyntään vastaa Novapoint Soundings. Ohjelmiston avulla voidaan nähdä olemassa olevat kairaukset web-pohjaisella ratkaisulla yhdessä koordinaatistossa, johon liittyvät myös sijainti- ja projektitiedot sekä muu tarvittava tutkimusdata.

– Novapoint Soundings -ohjelmistoon kuuluvat AutoCAD-alusta, karttapohja, pituus- ja poikkileikkaukset sekä 3D-esitykset. Myös pilaristabilointi, maalaji-, vedenpinta-, päättymistapapisteidenhaku ja pohjatutkimusohjelmiston tekeminen ovat mahdollisia ohjelmiston avulla, kertoo avainasiakaspäällikkö Tapani Parmanen.

Paikkatieto- ja tietomalliaineistojen hyödyntämisen suunnittelu onnistuu InfraWorks 2020 -ohjelmistolla. Tietorakenteen muokkausta tukevat uusien kohdeluokkien ja attribuuttien lisäys, täyttö- ja leikkausalueiden värikoodaus sekä profiilinäkymien parannukset. Ohjelmistossa on parannuksia myös tie- ja siltatyökaluihin, samoin maalajien lisäysmahdollisuuksia ja pintakohtaista läpinäkyvyyttä on kehitetty.

Trimble Novapointin ja Tekla Civilin uusia ominaisuuksia

Trimble Novapoint-suunnittelujärjestelmä kattaa kaikki infrasuunnittelun tarpeet. Ohjelmistoperheeseen kuuluu työkaluja niin teiden, rautateiden, tunnelien, siltojen kuin vesihuollonkin suunnitteluun. Suomalaisten suunnittelijoiden tarpeisiin tehdyt sovellukset täydentävät tuoteperhettä.

– Novapoint-suunnittelumoduuleja on hyvin laaja kirjo aina asemakaavasuunnittelusta maaston muotoiluun ja vesihuoltosuunnittelusta tiemerkintöjen ja liikenneohjauksen suunnitteluun, luettelee Jani Myllymaa.

21.XX.FP4 -version uusiin ominaisuuksiin kuuluvat 3D-portaalit, merkit ja jalustat sekä väylämallien migraatiotyökalu. Työkalulla onnistuu yhden tai useamman väylämallin ja niiden päälaskentalinjojen automaattinen päivitys. Trimble Quadri Easy Access mahdollistaa WMS-palveluiden ja ortokuvien hyödyntämisen. Trimble Novapoint Railwayn avulla voi nähdä kilometripaalutuksen myös 3D–näkymässä.

Eero Lyytikäinen kertoi Tekla Civil -ohjelmiston uusista ominaisuuksista. Merkittävimpiä ovat linjojen joukkokirjoitus Inframodel-tiedostoihin, rakentajakoodaus, InfraBIM-nimikkeistön pinnat sekä mahdollisuus referenssikarttojen päivitykseen.

Täysin uusi ja innovatiivinen ominaisuus on Dynaaminen tasausryhmä, joka mahdollistaa aluemaisten kohteiden, kuten liittymien sekä parkkialueiden, tasaussuunnittelun sääntöjen perusteella.

– Muutosten tapahtuessa sen avulla ei tarvitse aina lähteä liikkeelle alkupisteestä, vinkkaa Lyytikäinen.

Caset Tampereen kaupunki ja Trimble Connectin hyödyntäminen Pasila-Riihimäki hankkeessa

Yksi kaikkien tapahtumiemme mieluisimmista osioista on casetapausten esittely. Tällä kertaa toimme esiin Tampereen kaupungin Novapoint 21 käyttöönoton sekä Trimble Connectin hyödyntämisen Pasila-Riihimäki -hankkeessa.

Tampereen kaupungin tavoitteena oli päivittää silloinen infraan ja maankäyttöön liittyvä suunnitteluohjelmisto. Päivittämisen läpimenoajasta toivottiin lyhyempää, samoin kuin pienempien versiopäivitysten asennuksesta helpompaa ja nopeampaa.

– Hyödyt olivat selvästi havaittavissa, sillä asennuspaketteja koskettavissa muutospaketeissa syntyi 1-2 kuukauden ajansäästö verrattuna aikaisempaan prosessiin. Uudet versiot voitiin ottaa nopeammin käyttöön, mistä johtuen suunnitellut koulutukset voitiin aloittaa aikataulun mukaisesti, kertoo Tapani Parmanen.

Lisäksi uusien versioiden hyötyihin sisältyivät Novapointin rakennettavat mallit, vanhojen projektien sujuva siirto uuteen versioon sekä mallintava liikennesuunnittelu.

Pasila-Riihimäki -hanke oli erittäin laaja. Siihen kuului ensimmäisen vaiheen rakennussuunnittelu, Keravan tavaraliikenneraide, Hyvinkään raide- ja vaihdejärjestelyt, Ainolan ja Purolan välinen lisäraide, Järvenpään asema, Keravan ja Järvenpään melusuojaus sekä Riihimäen ratapihasuunnittelu. Tiedon tallentamiseen ja jakamiseen tarvittiin hyvä alusta, sillä hankkeeseen osallistui useita toimijoita eri organisaatioista.

– Hankkeessa käytettiin Trimble Connectia, johon tallennettiin kaikkien tekniikka-alojen suunnitelmamallit, dokumentaatio- sekä laadunvarmistusasiakirjat. Tilaaja ja muut sidosryhmät pystyivät tarkastelemaan päivittyvää yhdistelmämallia, ja tätä ominaisuutta hyödynnettiin palavereissa ja törmäystarkasteluissa, Parmanen kertoi.

Työryhmä hyödynsi myös ohjelmiston mallipohjaisia toteumamalleja, to do -tehtäviä, valmiita näkymiä sekä objektikirjastoa.

Civilpoint-seminaari päättyi Helsingissä afterwork-tilaisuuteen, jossa herkuteltiin tapaksilla. 

”Erittäin hyvä tapahtuma verkostoitua ja saada uutta tietoa”

Tampereen osallistujien joukossa olivat NRC Group Finland Oy:n Lassi Tarri ja Milja Heikkilä. Molemmat olivat ilahtuneita aamiaisseminaarin annista, sekä siitä, että tapahtumassa voi tavata tuttuja ja keskustella alan ajankohtaisista aiheista.

– Näissä tapahtumissa voi päivittää tehokkaasti omat tietonsa siitä, mitä softamarkkinoilla tapahtuu. Omaan työhöni liittyvät varsinkin paikkatietoasiat, joten olen kiinnostunut niitä koskevista uusista työkaluista, kertoi suunnittelijan roolissa työskentelevä Tarri.

Heikkilänkin agendalla olivat paikkatietoa koskeva uusi tieto.

– Kuulin tapahtumasta Novapoint Base-koulutuksessa, ja päätin tulla kuulemaan parhaita käytäntöjä paikkatietoon liittyen. Työn lomassa on hankala ottaa aikaa uuden selvittämiseen, mutta täällä saan päivitettyä tietoni muutamassa tunnissa, totesi liikennesuunnittelijana toimiva Heikkilä.

Tapahtuma kiinnosti myös Sitowise Oy:ltä tulleita Esa Palomäkeä ja Samu Uusimaata.

– Työnkuvani muuttui hiljattain, kun suunnittelutyön ohessa aloin toimia yrityksessä Tekla Civilin pääkäyttäjänä. Ensikertalaisena tapahtumassa olleena koin, että sisältö oli todella mielenkiintoista ja asiantuntevaa, kehui Uusimaa.

Sitowisen vanhempi konsultti ja projektipäällikkö Palomäki on osallistunut Civilpointin asiakastapahtumiin aikaisemminkin. Hän arvostaa sitä, että voi tavata niin tilaajia kuin muita verkostonsa jäseniä työpäivän lomassa.

– Tämäkin aamupäivä oli hyvä tapahtuma verkostoitua ja saada uutta työhöni liittyvää tietoa. Detaljinostot sisälsivät sellaista ohjelmistojen knoppitietoa, jota aion kokeilla ja käyttää arkipäivän työssäni. Ohjelmistoja koskevan tiedon lisäksi pidän erityisesti asiakascaseistä, ja niitä voisi avata tämänkaltaisissa tapahtumissa enemmänkin, summasi Palomäki.

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme