Blogi: AR-teknologialla parempaa vuorovaikutusta infrahankkeissa

Infra

Tyypillinen vuorovaikutuksen ongelma on, että osapuolet eivät ymmärrä toisiaan tai käsiteltävää asiaa. Avuksi voidaan ottaa lisätty todellisuus.

Infra-alalla vuorovaikutuksen ongelmia tulee usein sekä hankkeiden ulkoisessa että sisäisessä viestinnässä. Esimerkiksi alueen asukkaat eivät välttämättä ymmärrä paperikuvista tai esittelymallista, miten rakennushanke tulee vaikuttamaan heidän tontteihinsa tai kulkuyhteyksiin.

Viestinnässä on toki pitkään hyödynnetty visuaalisesti näyttäviä esittelymalleja sekä teknisempiä yhdistelmämalleja. Näitä tietomalleja on kyllä voitu tarkastella toimistolla, maastossa tai asukastilaisuuksissa 3D-työkalujen avulla, mutta omaa sijaintitietoa ei ole voitu hyödyntää samassa yhteydessä.

Väitänkin, että AR-teknologiaan eli lisättyyn todellisuuteen perustuvilla työkaluilla vuorovaikutusta voidaan merkittävästi parantaa. Tällainen on esimerkiksi uusi Trimble SiteVision, joka on mielestäni todella kiinnostava lisäys Trimblen tarjonnassa.

Verrattuna perinteisiin 2D-kuviin tai esittelymalliin ymmärrys hankkeiden vaikutuksista omaan arkeen lisääntyy huomattavasti, kun Trimble SiteVisionin avulla suunnitelman näkee kiinnitettynä nykyiseen ympäristöön. Esimerkiksi uuden kevyen liikenteen väylän vaikutuksia tonttiin voidaan havainnollistaa visualisoimalla luiskien ulottumat senttitarkasti ympäröivään maastoon.


Esimerkki Trimble SiteVisionin hyödyntämisestä katuympäristön tarkastelussa.

Trimble SiteVisionilla voidaan parantaa myös hankkeiden sisäistä viestintää merkittävästi. Urakoitsija, valvoja ja tilaaja voivat keskustella tarkemmin töiden etenemistä, kun 3D-suunnitelmamallit on visualisoitu työmaan ympäristöön. Työnjohtaja voi visualisoida rakennettavaa luiskaa kaivinkoneen kuljettajalle. Sillan IFC-mallia voidaan hyödyntää SiteVisionin avulla työmaalla eri rakennusvaiheissa, vaikkapa raudoitustarkastuksien yhteydessä.

Trimble SiteVision hyödyntää Trimble Connectissa olevia tietomalleja, satelliittipaikannusta sekä puhelimen kameraa. Teknologia mahdollistaa liikkumisen ja kääntelyn, jolloin taustalla oleva ympäristö ja suunniteltu tietomalli näkyvät ajantasaisena ruudulla. Senttitarkka satelliittipaikannus saavutetaan Geotrimin Trimnet-korjauspalvelun avulla.

Olethan yhteydessä, niin sovitaan tarkempi esittely SiteVisionin käyttömahdollisuuksista.


Tutustu SiteVisioniin:

Tervetuloa maksuttomaan webinaariimme!
Visualisoi tietomallipohjaista aineistoa maastossa
Ti 10.3.2020 klo 10-10.30

  • Miten Trimble SiteVision toimii?
  • Minkälaista aineistoa SiteVision käyttää?
  • Mitä käyttökohteita Trimble SiteVisionilla on?

Ilmoittaudu

Jaa

Ota yhteyttä

Eero Lyytikäinen

Eero Lyytikäinen

Avainasiakaspäällikkö

eero.lyytikainen@arkance-systems.com

040 543 5131

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme