Yliopiston ohjelmistokurssit valmistavat käytännön työelämään

Infra

Civilpoint tekee yhteistyötä useiden korkeakoulujen kanssa. Aalto-yliopistolla on käytössä maksuttomia oppilaitoslisenssejä Trimble Novapoint- ja GeoCalc-ohjelmistoista.

Civilpointin kehittämää GeoCalc-laskentaohjelmistoa käytetään Aalto-yliopiston geoteknisessä opetuksessa.

– Olemme käyttäneet GeoCalcia vähintään kymmenen vuotta, ihan siitä lähtien kun se tuli markkinoille. Entinen professorimme teki ohjelmistoon painumatyökalun, ja sitä kautta se tuli meille käyttöön. Olin itse aiemmin mukana myös GeoCalcin kehitysryhmässä, yliopisto-opettaja Henry Gustavsson Rakennustekniikan laitokselta kertoo.

Geotekniikkaa voi Aalto-yliopistossa opiskella Master Program of Geoengineering -maisteritutkinnossa. Sen alle kuuluvat tietekniikka, kalliotekniikka, geotekniikka ja geologia.

– Otamme maisteriohjelmaan noin 20–30 opiskelijaa mukaan, ja heistä ehkä 40 prosenttia syventyy geotekniikkaan. Meiltä valmistuu vähän vajaat kymmenen geoteknikkoa vuosittain, Gustavsson kertoo.

Geotekniikkaa haetaan opiskelemaan energia- ja ympäristötekniikan hakukohteen alla.

– Suurin osa meille tulevista on kiinnostunut energiasta. Meidän pitää sitten koittaa käännyttää heitä tähän geotekniikan puolelle. Olisi helpompaa, jos ala näkyisi jo hakukohteen nimessä.

Maisteriopintoja on pyritty tekemään tunnetuksi nuorille esimerkiksi kiertämällä ammattikorkeakouluja Etelä-Suomessa ja Virossa. Suomen geoteknillisellä yhdistyksellä SGY:llä on myös kampanja, joka tarjoaa valmiita esityssettejä kouluvierailuja varten.

Projektikurssilla mallinnetaan oikeaa suunnittelutyötä

Opinnot eivät ole pelkkää teoriaa, vaan kursseilla hyödynnetään ohjelmistoja käytännön suunnittelutyössä.

– Emme voi opettaa täydellisesti yhden ohjelmiston osaamista, mutta annamme opiskelijoille valmiudet, että he saavat ohjelman käyntiin ja tietävät vähän mitä sillä tehdään. Osaaminen tulee sitten työelämässä, Gustavsson toteaa.

Ensimmäisellä maisterivaiheen kurssilla opiskelijat laskevat käsin stabiliteettia ja painumia. Myöhemmillä kursseilla pääsee käyttämään GeoCalc-laskentaohjelmistoa ja tekemään suunnitteluharjoituksia.

– Ensin pitää ymmärtää, mitä kone tekee. Sen takia koitamme ensin laskettaa käsin. Kerromme sitten, ettei näitä kukaan oikeasti käsin tee.

Toisen vuoden kevään opintoihin kuuluu projektikurssi, jossa suunnitellaan Kehä I:n Otaniemen ja Tapiolan välistä osuutta muun muassa Trimble Novapointilla.

– Mallinnamme oikeaa suunnittelutyötä, jossa eri suunnittelijat tekevät yhteistyötä keskenään. Kaikki opettelevat Novapointin perusteet, mutta sitten jokainen tekee oman palansa. Tiesuunnittelija suunnittelee linjan ja tekee tietomalliraportin, kalliosuunnittelija suunnittelee tunnelin ja geosuunnittelija miettii, miten tie voidaan perustaa pehmeiköllä, Gustavsson kertoo.

Trimble Novapoint -suunnittelujärjestelmää käytetään myös muilla Aallon kursseilla.

Geometric Design of Roads -kurssi on Novapointilla tehtävää tiesuunnittelua. Anni Heilala Civilpointilta oli mukana pääsiäisen aikoihin päättyneellä kurssilla, ja joutui ottamaan siinä vähän apuopettajan roolia, kun koronan takia jouduttiin etäopetukseen.

Oppilaitoslisenssit soveltuvat myös etäopetukseen

Ohjelmistolisenssit ovat yleensä pyörineet yliopiston koneilla, mutta koronapandemian aikana opiskelijat ovat asentaneet ohjelmistoja myös omille koneilleen.

– Nyt kun opimme että se on mahdollista kotikoneilla, jatkossa saattaa pyyntöjä tulla enemmänkin. Aallon IT-porukka rakensi kolme viikkoa koronakaranteenin alkamisen jälkeen etäyhteysmahdollisuuden, jolla voi pyörittää ohjelmistoja etäyhteyksillä koulun koneiden kautta, Gustavsson sanoo.

Etäopetukseen siirtyminen nopealla aikataululla on toiminut Gustavssonin mukaan yllättävän hyvin, vaikka haasteita on ollut.

– Aika hyvin on sujunut, mutta eihän se ihan sama ole. Kun tulee ongelmia, normaalisti opettaja pystyy kiertämään luokassa ja katsomaan mikä ongelma on. Nyt on vähän vaikeampi auttaa. Meille tuli juuri tieto, että ensi syksynäkin pitää varautua etäopetukseen.

Gustavsson kertoo, että yritysten kanssa tehdään mielellään yhteistyötä. Civilpointin lisäksi esimerkiksi Ramboll Finlandin ja Sitowisen asiantuntijat ovat käyneet kursseilla kouluttamassa.

– Yritämme käyttää alan ihmisiä, sillä heillä on paras käytännön kokemus. Olen itse ollut Sitossa töissä aiemmin, joten tiedän, miten asiat menivät ennen vanhaan. Mutta on kiva saada konsultteja kertomaan, miten asiat toimivat käytännössä.

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme