Quadrin ja Trimble Business Centerin yhteiskäytöllä luot rakennettavat mallit helposti

Infra

Novapoint-suunnittelijoiden haasteena on ollut pitkään rakennettavien mallien tuotanto. Trimblen tuoteperheeseen kuuluva Business Center tarjoaa tähän monipuoliset työkalut.

– Quadri ja Novapoint ovat suunnitteluohjelmistoja, eikä niitä ole tarkoitettu lopullisten rakennettavien mallien tuotantoon. Business Centerissä on tällaiset ominaisuudet, Civilpointin kehityspäällikkö Petri Louhi sanoo.

Uudet Quadri ja Novapoint 2020 -versiot toimivat saumattomasti yhdessä Trimble Business Centerin kanssa. Business Centeriä voivat hyödyntää myös vanhempien Novapoint-versioiden käyttäjät. Ohjelmisto tarjoaa esimerkiksi laajan tuen eri formaateille aineiston tuonnissa. 

Tuttu käyttöliittymä AutoCADin käyttäjille

Käyttöliittymältään Business Center on hyvin samanlainen AutoCAD-suunnitteluohjelmiston kanssa. Ohjelmistosta löytyvät tutut työkalupalkit, ribbonit ja CAD-tasot. 

– Tämä on tuttu käyttöliittymämalli suunnittelijoille, jotka ovat käyttäneet AutoCADia ja Novapointia. Business Centeristä löytyy CAD-tyyliset editointityökalut ja komennot melkein samoilla nimillä. Viimeisimpänä on tullut CADcommandLine, jolla voidaan antaa pikakomentoja samalla tavalla kuin AutoCADissa, Civilpointin ohjelmistoasiantuntija Tomi Herukka sanoo.

Aineistoa käsitellään yksittäisten tiedostojen sijaan projektina, ja kaikki tallentuu samaan projektitiedostoon. 

– Keskeytynyttä työskentelyä on helppo jatkaa, kun yksittäisiä tiedostoja ei tarvitse tuoda uudelleen ohjelmaan. Lisäksi Business Center -projektin voi jakaa muille ohjelmiston käyttäjille tarkasteltavaksi. Olemme tehneet valmiita projektipohjia, joiden avulla rakennettavien mallien työnkulku on suunnittelijalle mahdollisimman vaivatonta, Herukka sanoo.

Civilpoint on tuottanut Business Centeriin makroja, joiden myötä ohjelmisto tukee suomalaisia formaatteja. Business Centeriin voidaan lukea perinteisiä DWG-kuvia, Inframodel-formaattia ja makrojen avulla myös LVT- ja GT-formaattia. 

– Business Centeristä voi kirjoittaa Inframodel 4 -formaattia Civilpointin makroilla. Lisätoiminnallisuuksilla voidaan kirjoittaa suoraan työmaan käyttöön annettava tiedosto. Business Centerissä saa myös yhteyden Trimble Connectiin. Kun Connect on käytössä hankkeen projektipankkina, sieltä voidaan lukea suoraan esimerkiksi siltamalleja rakennettavien mallien viimeistelyn tueksi, Herukka sanoo.

Uusi Quadri 2020 tuo mukanaan saumattoman tiedonsiirron

Aiemmin rakennettavien mallien tuotantoon on liittynyt paljon tiedostojen siirtelyä erilaisten ohjelmistojen välillä. Elokuussa julkaistu Quadri 2020 -suunnittelujärjestelmä toimii saumattomasti yhdessä Business Centerin kanssa ja mahdollistaa tuoteliitoksen kautta rakennettavien mallien luomisen helposti. 

– Kaikki toimii nyt yhdessä. Tiedostoja ei tarvitse luoda joka välissä, vaan tieto kulkee suoraan rajapintojen kautta. Tiedonsiirto on kaksisuuntaista, eli valmiit mallit voi palauttaa takaisin Quadriin, Petri Louhi kertoo. 

Business Centerissä voidaan käsitellä jo lähtötietoaineistoa, esimerkiksi ensimmäisiä mittauksia tai pistepilviaineistoja, joiden pohjalta lähdetään suunnittelemaan. Tarkistetusta lähtötietoaineistosta voidaan siirtää Quadriin vain tarvittavat tiedot. 

Quadrissa tuotetut yksittäiset suunnittelumallit voidaan siirtää rajapinnan kautta Business Centerin puolelle. Business Centerissä aineistosta tuotetaan rakennettavat mallit, jotka täyttävät YIV-vaatimukset taiteviivojen ja pintojen osalta. Sen jälkeen ne voidaan siirtää takaisin Quadriin tai kirjoittaa suoraan tiedostoksi.

Reaaliaikaisesti päivittyvät mallit Business Centerissä säästävät suunnittelijoiden aikaa.

– Ohjelmiston iso vahvuus on reaaliaikaiset muutoksiin reagoivat pinnat 3D-näkymässä. Eli kun taiteviivoja tai muuta aineistoa muokkaa ja kun on pinta kolmioituna, niin muutokset näkyvät pinnassa saman tien. Myös korkeuskäyrät elävät koko ajan pinnan mukana, Herukka sanoo.


Työskentelyssä voidaan hyödyntää yhtä aikaa taso- ja 3D-näkymiä.

Business Centerin lisenssirakenne on moduulimainen, eli ohjelmistopakettiin voi valita tarvitsemansa osiot. Ohjelmisto on saatavilla verkkolisenssinä. Kun ostat Business Center -lisenssin Civilpointilta, pakettiin kuuluvat myös työskentelyä nopeuttavat makrot.

Tule kuuntelemaan lisää rakennettavien mallien tuotannosta Civilpointin maksuttomaan verkkoseminaariin perjantaina 25.9. klo 9-11! Katso ohjelma ja ilmoittaudu


Lue lisää aiheesta:

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme