Turun Ammattikorkeakoulun opiskelijat saivat käytännön koulutusta Bluebeam-ohjelmiston käyttöön

Talo

Turun Ammattikorkeakoulu teetti oppilaillaan onnistuneen harjoitustyön Bluebeam-ohjelmistolla. Kokemuksen myötä opiskelijat pääsivät kokeilemaan käytännön työtä helppokäyttöisen ohjelmiston avulla.

Koulutus toteutettiin opiskelijoiden Infran tuotannon suunnittelu ja aikataulut -kurssilla. Kurssin tarkoituksena oli oppia infran tuotannosta urakoitsijan näkökulmasta. Käytännön puolta kurssille toi myös sen vetäjä, joka on töissä isossa infra-alan yrityksess. Kurssin lopuksi opiskelijoiden tarkoitus oli tehdä määrämittausta ja siihen Bluebeam-ohjelmisto osoittautui juuri sopivaksi.

”Point Groupin kanssa meillä oli jo aikaisemmin hyvä yhteistyö, ja he ovat mahdollistaneet meille mallipohjaisen suunnittelun opettamista. Heidän suosituksestaan valitsimme Bluebeam-ohjelmiston, joka mahdollistaa kustannuslaskentaa ja määrälaskentaa helpolla tavalla. Innostuin ohjelmistosta saman tien ja pystyimme myös sitomaan harjoitustyön tämän ohjelmiston testaukseen, joten näin yhteistyön erittäin hyvänä mahdollisuutena”, kertoo Pirjo Oksanen, Turun AMK:n infrapuolen koulutusvastaava.

Kurssin ensimmäisellä osuudella opiskelijat saivat pohjustuksen ohjelmaan ja tutustuivat sekä urakoitsijan että insinöörin ja arkkitehdin työkaluihin. Lisäksi käytiin läpi mittauksen työkaluja, joita opiskelijat tarvitsivat harjoitustyönsä tekemiseen. Harjoitustyön tavoitteena oli tehdä määrälaskenta pienimuotoisesta katu-urakasta. Opiskelijoilla oli mahdollisuus Bluebeam-ohjelmiston avulla nähdä, miten urakan tarjouslaskennan määrämittaus tehdään urakoitsijan näkökulmasta käytännössä. Lisäksi kurssilla saatiin myös Point Groupin kouluttajien näkemys siihen, miten työ olisi hänen mielestään Bluebeamin avulla voitu tehdä.

Urakkalaskennassa on kurssille osallistuneen Okko Partasen mukaan erityisen tärkeää, että ohjelma kykenee moneen eri toimintoon, jolloin laskentatarkkuutta saadaan huomattavasti tarkemmaksi. Näin ollen esimerkiksi tarjouslaskennassa urakka pystytään hinnoittelemaan tarkemmin.

”Rakennusliikkeiden tarjouslaskenta kehittyy jatkuvasti kilpailun koventuessa mm. laadukkaan jälkilaskentadatan myötä. Rakennusliikkeiden antamien tarjousten prosentuaalinen ero on nykyteknologian myötä laskettavissa kymmenesosissa voittavan ja häviävien tarjousten välillä. Bluebeamin avulla rakennusliikkeen tarjouslaskentaa saadaan tehostettua, koska määrämittaukseen ja tarkistustoimenpiteisiin kuluva aika saadaan ohjelman avulla optimoitua minimiin ja mittaustarkkuus hiottua huippuunsa”, kertoo Partanen, joka on neljännen vuoden rakennusinsinööriopiskelija.

”Bluebeamin etuna pidän myös ohjelman keräämää jatkuvaa mittausdataa, joka voidaan jalostaa excel-muotoon vertailevaksi määräluetteloksi. Mittausdatan kerääminen taulukkomuotoon on erinomainen ominaisuus esimerkiksi lisä- ja muutostöitä hinnoitellessa. Pidän itse tällaisen ohjelmiston kouluttamista myös tulevaisuuden kannalta erittäin järkevänä, sillä tällaisia tullaan käyttämään ja hyödyntämään jatkossa myös työelämässä”, Partanen jatkaa.

Bluebeam-ohjelmistossa on kaikki tarpeelliset perustoiminnot, mitä maanrakennusliike saattaa tarvita infrahankkeiden urakkalaskennassa. Ohjelmisto soveltuu erinomaisesti myös taiterakenteiden, kuten siltojen urakkalaskennan tueksi.

”Monimutkaisempien ohjelmistojen kanssa saattaa mennä helposti sormi suuhun, jolloin motivaatio jatkokehittämiseen tyssää. Uraansa aloittaville opiskelijoille on tärkeää luoda selkeä perusta hyvistä perustoiminnoista, jota tietotaidon sekä laskentarutiinien karttuessa on helppo lähteä jalostamaan. Bluebeam-ohjelmisto on mielestäni erinomainen tähän käyttötarkoitukseen, sillä se on yksiselitteinen ja helppokäytteinen ohjelma, millä pystyy tekemään käytännössä kaikki perusasiat”, Partanen jatkaa.

Infran tuotannon suunnittelussa on Pirjo Oksasen mielestä tärkeää poistaa hukat ja yrittää pysyä aikatauluissa sekä kehittää oikeat tekniset ratkaisut urakkaa varten. Työhön tarvitaan sopivia ja helppokäyttöisiä apuvälineitä riippumatta siitä, minkäkokoisesta yrityksestä on kyse. Ohjelmiston tärkeys nousee esiin etenkin laskutoimituksien automaatiossa, joiden avulla suunnittelu sujuu paremmin ja syntyy järkevämpiä tarjouslaskentoja aikataulussa.

Oksanen koki koulutuksen erittäin hyödylliseksi opiskelijoille.

”Olen aivan vakuuttunut siitä, että tämä koulutus kannattaa pitää osana tätä kurssia ja toivon, että yhteistyö Point Groupin kanssa jatkuu”, Oksanen päättää.

Koulutuksen tuottivat Point Groupin asiantuntijat Simo Tarpila ja Vincent Wiik.

 

Jaa

Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme