Solution2020-hackathonissa ratkottiin tulevaisuuden infran haasteita

Infra

Pointtilaiset kehittivät sujuvampaa joukkoliikennekokemusta ja ratkaisuja hiilineutraaliin infrasuunnitteluun 40 tunnin virtuaalitapahtumassa.

Point Groupin nuorista työntekijöistä koottu tiimi lähti toteuttamaan Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) asettamaa haastetta sujuvammasta joukkoliikenteen käyttäjäkokemuksesta. Team Viltsu -joukkueeseen kuuluivat opiskelijat Anni Heilala, Joona Lehtinen, Kerkko Karttunen, Roope Räsänen ja Vincent Wiik.

HKL:n haasteena oli joukkoliikenteen käyttäjäpalautteen yhdistäminen teknisiin tietoihin. Dataa löytyy tällä hetkellä esimerkiksi liikennevirroista, kapasiteetista ja teiden kunnosta, mutta tietoa ei pystytä yhdistämään matkustajien antamaan palautteeseen reaaliajassa. Ratkaisu tähän nopeuttaisi asiakaspalautteisiin vastaamista ja parantaisi käyttäjäkokemusta.

– Valitsimme tämän haasteen, koska se oli tarpeeksi konkreettinen ja helposti lähestyttävä ilman paljoa taustatietoa. Kyseessä on ongelma, jonka tunnistaa omasta elämästä, Kerkko Karttunen sanoo.


Team Viltsun tukikohtana oli Point Groupin toimiston kirjasto.

Prototyyppi parempaan palauteprosessiin

Hackathon pyörähti käyntiin keskiviikkona 18.11. iltapäivällä. Team Viltsu otti tukikohdakseen toimiston kirjaston, Point Group järjesti ruokahuollon ja kaikki saivat tietenkin asianmukaiset tiimihupparit. Haasteen lähtökohtana oli koko palauteprosessin kehittäminen: miten saadaan käyttäjät antamaan palautetta, miten palaute yhdistetään tekniseen tietoon ja miten se ohjataan oikealle vastuuhenkilölle.

Team Viltsu kehitti prototyypin ratkaisusta, jonka avulla matkustajat voisivat helposti lähettää palautetta HSL:n nykyisen sovelluksen kautta. Palaute kohdistuisi yksittäiseen ajoneuvoon tai pysäkkiin, ja luokittelun avulla ohjautuisi oikealle taholle. Myös palautteen käsittely ja siihen vastaaminen hoituisivat vaivattomasti.

– Otimme suunnittelussamme huomioon myös mahdolliset riskitekijät, jotta sovelluksessa olisi mahdollisimman vähän väärinkäyttöä, Roope Räsänen kertoo.

Hackathon kesti kokonaisuudessaan 40 tuntia, ja joukkue uurasti pizzan ja energiajuoman voimalla myöhään yöhön. Prototyypin kehittämisen lisäksi tiimi kirjoitti ratkaisusta raportin sekä kuvasi ja editoi kilpailuvideon.

– Alkuvaiheessa kaikki osallistuivat kaikkeen, mutta idean selkeytyessä tehtäviä voitiin jakaa enemmän osaamisen mukaan. Kehittäjät Roope ja Kerkko keskittyivät prototyypin koodaamiseen, ja me muut työstimme idean dokumentointia. Videon tekemiseen pääsivät kaikki osallistumaan. Haaste oli kaikille mielekäs ja pääsimme yhtenä joukkueena hyvään lopputulokseen, johon kaikki olivat tyytyväisiä. Näen, että tämä heijastaa koko Point Groupin yrityskulttuuria, jossa ollaan avoimia ja kannustetaan kertomaan uusista ideoista, Vincent Wiik kehuu.

Perjantain päätöstilaisuudessa hackathonia isännöinyt Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL jakoi pääpalkinnon, 5000 euron potin. Valitettavasti Point Groupin tiimin kehittämä ratkaisu ei tällä kertaa yltänyt voittoon asti.

– Mentorimme arvioi, että tiimimme ei ollut tämän haasteen voittaja, joten emme päässeet finaaliin asti ja juryn arvioitavaksi. Saimme kuitenkin paljon hyvää palautetta muilta pointtilaisilta. Teimme parhaamme ja olimme itse hyvin tyytyväisiä suoritukseemme, Anni Heilala toteaa.


Ratkaisusta kuvattiin ja editoitiin myös video.

Infrahankkeen hiilidioksidipäästöt kartalle

Civilpointin avainasiakaspäällikkö Eero Lyytikäinen oli mukana Trimblen joukkueessa, jossa oli jäseniä Suomen lisäksi Ruotsista ja Norjasta. He ottivat työn alle YIT:n asettaman haasteen, jossa etsittiin ratkaisuja hiilijalanjäljen minimoimiseen ja infrasuunnitteluratkaisuiden ilmastovaikutusten vertailuun. Pienen mietinnän jälkeen tiimin nimeksi valikoitui tulevaisuusteemaan sopiva Quantm Leap.

– Lähdimme ratkomaan haastetta Trimble Quantm-ohjelmiston avulla ja pohtimaan, miten siitä saisi entistä paremman työkalun hankkeiden CO2-päästöjen optimointiin. Kehitimme hackathonin aikana Quantmin visuaalista esitystapaa hiilidioksidipäästöjen osalta. Aikaisemmin tieto on ollut vain tekstimuotoisena, mutta nyt saimme päästöt näkymään kartalle, Eero Lyytikäinen kertoo.

Trimblen joukkuekaan ei päässyt palkintosijoille, mutta hackathon oli kaiken kaikkiaan hyvä kokemus.

– Meillä taisi olla liian valmis ratkaisu haasteen ratkaisemiseen. Muilla tiimeillä oli teknisempää kehitystä hackathonin aikana. Oli silti erittäin mukava osallistua, ja kannustan vahvasti osallistumaan vastaaviin tapahtumiin jatkossa, Eero summaa.

Katso Point Groupin tiimin video

Katso Trimblen tiimin video

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme