Lentääkö tietomalli roskiin, kun rakentaminen päättyy?

Infra

Tietomalleihin laitetaan valtavasti rahaa, joten niitä pitäisi pystyä hyödyntämään koko rakennushankkeen elinkaaren ajan.

Osallistuimme marraskuussa virtuaaliseen, RIL:n organisoimaan #Solution2020-hackathoniin isännöimällä tiedonhallintaan liittyvää haastetta. Point Groupin haasteen tavoitteena oli yhdistää suunnitteluohjelmisto tiedonhallinnan taustajärjestelmään. Näin suunnitteluvaiheessa syntyvää 3D-tietomallia voitaisiin hyödyntää edelleen rakennus- ja kunnossapitovaiheissa.

Tämä edellyttää, että tietomalliin pitää saada alusta lähtien jokaiselle kohteelle uniikki tunniste (ID). Tunnistetietojen perusteella kohteesta alkaa kerääntyä informaatiota taustajärjestelmään: dokumentteja, valokuvia ja metatietoja. Kuka on suunnitellut ja mitä? Milloin kohde on asennettu? Mitä huollettavaa kohteesta on löytynyt kunnossapitovaiheessa? Tietojen avulla pystymme jäljittämään kohteen koko historian.

Idea on varsin yksinkertainen, mutta rakennusala ei ole vielä hoksannut asian tärkeyttä isossa kuvassa. ID pitää luoda tarpeeksi aikaisessa vaiheessa ja ID:n tulee olla sama koko elinkaaren ajan, niin ettei rakentaja tai kunnossapitäjä keksi omia tunnisteitaan. Nykyään ID-tietoja ei kirjata eikä metatietoakaan synny. Malleja tehdään suunnitteluvaiheessa todella paljon, mutta fokus on nimenomaan suunnittelussa. Kun rakentaminen päättyy, kaikki mallinnuksen eteen tehty työ helposti unohdetaan.

Hackathon-haasteemme koettiin mielenkiintoiseksi ja hyväksi, mutta myös vaativaksi. 40 tunnin aika asetti käytännön rajoituksia toteutuksille. Saimme kuitenkin aikaan toimivan demon, jossa uniikin ID:n hyödyntäminen ja edut näkyvät käytännössä.

BIMData Viewer -ohjelmaan tehty lisäosa, jolla pystyy värittämään mallin osia painikkeilla ”Not Finished” ja ”Finished” taustainformaatioon perustuen. Punaisella väritetyt osat ovat keskeneräisiä tai aloittamattomia ja vihreät valmiita rakenteita. Muita osia ei ole vielä määritelty. Vasemmalla näkyy painikkeiden lisäksi joitain teknisiä tietoja IFC-mallista.

 

Datan avulla parempaa johtamista

Tietomallien laaja käyttö koko elinkaaren ajan liittyy hyvin vahvasti myös tilannekuvaan ja sen avulla johtamiseen. Määritelmän mukaisesti tilannekuva on ainutlaatuinen ja hetkellinen kuvaus tietystä tilanteesta. Tilannekuva siis kertoo, mikä on kohteen nykytila. Hyvä esimerkki tästä on koronatilanteen uutisointi: ympäri Suomea kerätään päivittäin dataa koronatesteistä, joiden tulokset sitten visualisoidaan informaatioksi erilaisiin karttoihin ja taulukoihin.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että nykytilan tilannekuva on kuin peräpeili, joka näyttää menneet tapahtumat. Päätöksentekijöinä meidän pitää päästä ennakoimaan ja näkemään tulevaisuuteen, jotta pystymme johtamaan datan avulla paremmin. Yhteen rakennushankkeeseen saatetaan käyttää miljoonia euroja kuukaudessa. Jos kuun alussa tilannekuva on väärä, tehdään äkkiä miljoonilla euroilla vääriä asioita.

On tärkeää ymmärtää, missä ollaan, mutta vielä tärkeämpää tietää, minne mennään. Sama motto sopii paitsi suunnistukseen, myös johtamiseen. Ennakointi on jatkuvaa päätöksentekoa kartan ja kompassin kanssa.

Haluamme Point Groupilla kehittää informaation hallintaa kokonaisuudessaan. Tietomalleihin laitetaan rahaa pilvin pimein, mutta tehtyä työtä pitäisi voida hyödyntää myös myöhemmissä vaiheissa. Visioni on, että tietomallin arvo ymmärretään laajemminkin kuin pelkkänä suunnittelun välineenä: tietomallipohjaisen tiedonhallinnan pitäisi olla rakennetun kohteen elinkaaren mittaista.

Lue, mitä Point Groupin oma joukkue kehitti hackathonissa!

 

Katso myös webinaaritallenne: Tilannekuva – Tiedolla johtamisen työkalu

Webinaarissa kerromme, kuinka tilannekuva luodaan ja miten sitä hyödynnetään johtamisen työkaluna.

Webinaaritallenne

 

Jaa

Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme