Vesihuollon tuotekirjasto helpottaa suunnittelijan työtä ja tarjoaa näkyvyyttä valmistajille

Infra

Vesihuollon tekniset 3D-mallit ovat nyt saatavilla suoraan Novapoint-suunnitteluympäristössä.

Vesihuollon tuotekirjasto on osa vuosi sitten julkaistua Quadri 2020 -ohjelmistoversiota. Aikaisemmin vesihuoltosuunnittelijat joutuivat hakemaan tuotteiden 3D-malleja erikseen jokaiselta valmistajalta, mutta nyt mallit ovat saatavilla suoraan suunnitteluympäristössä.

– Tuotekirjasto hyödyttää sekä tuotevalmistajia, suunnittelijoita että tilaajia. Mitä aiemmassa vaiheessa vesihuoltosuunnittelussa voidaan hyödyntää näin yksityiskohtaista tietoa, sitä parempi, Civilpointin ohjelmistoasiantuntija Jani Laukkanen toteaa.

Pipelife Finland Oy on yksi mukana olevista valmistajista. Pipelifen BIM-koordinaattori Sami Franssila työskenteli aiemmin vesihuoltosuunnittelijana, joten hän näkee tuotekirjaston hyödyt myös suunnittelijapuolelle.

– Jos halusimme tarkkoja 3D-malleja, meidän piti kysyä valmistajalta tai ladata niitä nettisivuilta. Nyt kun mallit löytyvät Trimblen ohjelmistosta suoraan, kaikki ovat yhtenäisessä muodossa ja tiedonhaku on huomattavasti helpompaa, Franssila sanoo.

Yleensä vesihuoltosuunnittelija ei voi ottaa kantaa kohteessa käytettäviin tuotevalmistajiin. 3D-mallien avulla voidaan kuitenkin tarkistaa, mahtuuko tietyn kokoinen elementti suunnitelmaan. Tämä hyödyttää inframallien yhteensovittamista erityisesti ahtaissa kaupunkiympäristöissä.

– Ideana ei ole suunnitella tällä kokonaisen asuinalueen jokaista putkea ja kaivoa, vaan käyttää tarpeen mukaan. Silloin kun geneerisen suunnittelun lisäksi tarvitaan detaljisuunnittelua, voidaan tarkistaa, onko tilaa esimerkiksi tietylle kaivotyypille, Jani Laukkanen sanoo.

Suunnittelijan työtä helpottavat erityisesti tuotteiden valmiit insertiopisteet, joiden avulla malleja voi kohdentaa, pinota ja yhteensovittaa vaivattomasti. Ohjelmistosta saa tulostettua myös hyvätasoisia leikkauskuvia sekä määräluetteloita lisätyistä tuotteista.

– Pyrimme saamaan mahdollisimman laajasti mukaan tuotteita, joita suunnittelijat tarvitsevat. Valmistajat toimittavat 3D-mallit, jotka käymme yhdessä läpi ja autamme muokkaamaan kirjastoon sopiviksi. Jokaisella valmistajalla on ylläpitokäyttöliittymä, jonka kautta malleja voi keskitetysti päivittää, Laukkanen kertoo.

Mukana on tällä hetkellä tuotteita kahdeksalta valmistajalta: AVK, Gefa, Lining, Pipelife, Rudus, Ruskon Betoni, Uponor ja WDF.

– Pipelifellä haluamme olla mukana tietomallien kehityksen kärkikahinoissa. Tässä tulee näkyvyyttä suunnittelijapuolelle, ja samalla syvennämme myös suunnittelijoiden tuotetietoutta. Kun tuotamme kaikesta 3D-mallit, meillä on itsellämmekin kattavampi tuotevalikoima ja voimme tarjota enemmän tietoa asiakkaille, Sami Franssila sanoo.

Tuotekirjastoa päivitetään sitä mukaa, kun tulee uusia tuotteita tai nykyiset mallit päivittyvät. Myös ohjelmistokäyttäjien toiveita uusista tuotteista huomioidaan.

Vesihuollon tuotekirjasto on käytettävissä seuraavissa ohjelmistoissa:

 • Trimble Quadri Business Premium laitevalmistajille ja suunnittelijoille kirjaston tarkasteluun
 • Trimble Novapoint Infrastructure Design Suite ja Water & Sewer -suunnittelumoduuleissa vesihuollon suunnitteluun. Suunnittelumoduulit tarvitsevat myös AutoCAD- tai Civil 3D -ohjelmiston.

Tutustu Jani Laukkasen webinaaritallenteella tarkemmin kirjaston käyttöön:

Katso webinaaritallenne

Jaa

Ota yhteyttä

Jani Laukkanen

Jani Laukkanen

Tiimin palvelupäällikkö

jani.laukkanen@arkance-systems.com

  Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
  ×

  Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

  Tilaa uutiskirjeemme