FuelSavella vähennät polttoaineen kulutusta ja liikenteen päästöjä jo tien suunnitteluvaiheessa

Infra

Tieliikenteen osuus maailmanlaajuisista liikenteen päästöistä on 75 prosenttia. FuelSavella teet kestävämpiä päätöksiä ja pienennät tiehankkeen elinkaaren aikaisia päästöjä jopa viidenneksen.

Infra-alalla on perinteisesti keskitytty minimoimaan rakentamisen aikaisia ilmastovaikutuksia, vaikka ne ovat pieni osa kokonaispäästöistä. Tien elinkaaren aikana liikenne aiheuttaa 80–90 % kaikesta energiankulutuksesta ja hiilidioksidipäästöistä, kun taas rakennusvaiheen osuus on vain noin 5 %.

Uusi ohjelmistomme FuelSave tuo kestävyysnäkökulman mukaan tiesuunnitteluun. Pienet muutokset väylän vaaka- ja pystygeometriassa voivat vaikuttaa valtavasti ajoneuvojen energiankulutukseen. Optimoimalla tiesuunnitelmia voidaan vähentää liikenteen energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä 10–20 prosenttia.

– Nyt kun maailma on menossa kohti kestävämpiä ratkaisuja, FuelSaven avulla päästään tiesuunnittelussakin huomioimaan ympäristönäkökulma ja vähentämään käytön aikaisia päästöjä, Arkance Systems Finlandin liiketoimintajohtaja Jani Myllymaa toteaa.

FuelSaveen ladataan reittivaihtoehdot LandXML-formaatissa ja lisätään tarvittavat tiedot liikenteestä ja ajoneuvoista. Ohjelmisto näyttää liikenteen päästöt, energiankulutuksen ja polttoainekustannukset jokaiselle suunnitteluvaihtoehdolle ja kertoo, mikä on paras reitti koko elinkaaren näkökulmasta. Se voi ehdottaa esimerkiksi pidempiä siltoja tai tunneleita, jotka johtavat säästöihin pitkällä aikavälillä.

– Tämä on merkittävä asia, koska elinkaaren päästöt ovat äkkiä kymmenen kertaa suurempia kuin rakentamisen aikaiset päästöt. Elinkaaren näkökulmasta jokin toinen vaihtoehto voi olla parempi, kuin jos katsotaan vain rakentamisen aikaisia päästöjä, Myllymaa sanoo.

FuelSavea voidaan hyödyntää erityyppisissä ja eritasoisissa projekteissa. Selainpohjainen sovellus on helppo ottaa käyttöön, eikä erillistä asennusta vaadita.

– Ohjelmistoa voidaan käyttää kansallisen verkon suunnittelussa, yksittäisen väylän suunnittelussa tai jopa detaljisuunnitteluratkaisun arvioinnissa. Yhtä lailla reittejä voidaan optimoida vaikka työmaan sisäisessä massansiirrossa, eli vähentää rakentamiseen liittyvän liikkumisen päästöjä.

FuelSaven on kehittänyt ruotsalainen Waywize. Nykyään Ruotsin liikennevirasto Trafikverket edellyttää FuelSaven tai vastaavan ohjelmiston hyödyntämistä tiehankkeissa.

– Norjassa on jopa niin, että kun tiehankkeita valitaan, millään muulla ei ole merkitystä kuin hankkeen kokonaispäästöillä, Jani Myllymaa toteaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä niin kerromme lisää:

Tapani Parmanen
Avainasiakaspäällikkö
tapani.parmanen@arkance-systems.com
040 553 0376

Jaa

Ota yhteyttä

Tapani Parmanen

Tapani Parmanen

Avainasiakaspäällikkö

tapani.parmanen@arkance-systems.com

040 553 0376

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme