Itävaltalainen rakennusyhtiö Strabag hyödyntää Quadria tiedonhallinnassa

Infra

Eurooppalaiset Arkance Systems -yhtiöt ovat kouluttaneet ja tukeneet ohjelmistokäyttäjiä käyttöönottoprojekteissa. Myös Suomesta on jaettu osaamista kansainvälisesti.

Itävaltalainen Strabag on Euroopan suurimpia rakennusalan yrityksiä, ja se työllistää yli 70 000 henkilöä. Yhtiö halusi viedä tiedon hyödyntämisen uudelle tasolle, ja päätyi kokeilemaan Quadria keskitettynä tiedonhallintaympäristönä (CDE) yhdessä ratahankkeessa ja yhdessä tiehankkeessa.

– Strabag halusi dataa mahdollisimman älykkäänä ja rikkaana työmaalle. He näkevät sen kilpailuetuna, ja että tulevaisuudessa pärjää, kun työmaalla ei pyöritellä papereita, kertoo Arkance Systems Finlandin ohjelmistoasiantuntija Jani Laukkanen. Hän toimi käyttöönottoprojektissa asiantuntijana yhdessä Puolan Arkancessa työskentelevän Arkadiusz Leśkon kanssa.

Ratapuolen pilottiprojektissa modernisoidaan yhteensä 28 kilometriä rautatietä Puolassa välillä Poznan–Szczecin ja kasvatetaan näin junien nopeuksia. Urakkaan kuuluu 15 uutta siltaa, kolme maasiltaa ja yksi alikulkukäytävä sekä nykyisten ylityspaikkojen modernisointi.

Quadri tarjoaa keskitettyyn tiedonhallintaan hyvät eväät, sillä ohjelmistolla voidaan hallita geometriatiedon lisäksi myös attribuutteja. Se tarjoaa myös laajan joukon tuoteliitoksia eri suunnittelujärjestelmiin ja mahdollistaa tietomallipohjaisen kommunikoinnin sekä tiedon esittämisen visuaalisesti.

– Strabagille Quadrista on hyötyä erityisesti attribuuttitietojen hallinnassa. He pystyvät hyödyntämään tietoa omista järjestelmistään ja lisäämään sitä kohteille mallissa, Laukkanen kertoo.

Arkancelta löytyy ohjelmisto-osaamisen lisäksi myös infrarakentamisen syvällistä ymmärrystä. Asiakkaat eivät jää yksin järjestelmien kanssa, kun tarjolla on tukea, koulutusta ja konsultointia. Strabagilla oli esimerkiksi käytössään tavallista laajempi First hand support -tukipalvelu.

– He pystyivät soittamaan tai lähettämään sähköpostia suoraan minulle, ja pyrin auttamaan saman tien. Lisäksi meillä oli viikoittaiset palaverit, joissa ratkoimme ongelmia, ja olimme jatkuvassa yhteydessä Teams-kanavan kautta, Laukkanen kertoo.

Kaikille Strabagin ohjelmistokäyttäjille pidettiin ensin yleinen koulutus Quadrista, Connectista ja muista linkittyvistä työkaluista. Sen jälkeen pääkäyttäjille pidettiin laajempi master-koulutus.

– Pääkäyttäjät oppivat tiedon sisään- ja ulosluvusta, manipuloinnista ja visualisoinnista. Opetimme tuntemaan tuotteen rajat, jotta he tietävät mitä sillä on tarkoitus tehdä. Pyrimme tuomaan esille myös mitä ohjelmistolla ei pystytä tekemään, jotta käyttäjät eivät hakkaa päätä seinään turhaan, Laukkanen kertoo.

Keskeisiä prosesseja olivat esimerkiksi lähtötietodatan kerääminen ja hyödyntäminen, eri tekniikkalajien koordinointi, hyväksyntä- ja luovutusprosessi sekä tilavuus- ja määrälaskentojen tekeminen. Suunnitteluohjelmista saatava data tuodaan Quadriin, jossa se harmonisoidaan ja rikastetaan, ja viedään edelleen esimerkiksi Business Centerin kautta työmaalle.

– Strabag nosti aina esille kysymyksen, kuinka tämä auttaa sitä työntekijää, joka on kumisaappaat jalassa ja kypärä päässä työmaalla. Viekö tämä hänen hommiaan eteenpäin? Heillä on toimistolla BIM-yksikkö, joka pyrkii parantamaan prosesseja, ja heidän pitää aina ”myydä” asiat työmaalle, Laukkanen kuvailee.

Onnistuneiden pilottihankkeiden jälkeen Strabag on jatkanut Quadrin käyttöä ja laajentanutkin sitä. Myös yhteistyö Arkance Systems Finlandin kanssa jatkuu.

– Vaikka muualla Euroopassa ollaan tietyissä asioissa takamatkalla verrattuna Suomeen, siellä hypätään rohkeasti syvään päätyyn, lähdetään tekemään ja opitaan siinä samalla. Suomessa voitaisiin ottaa oppia siitä, että lähdetään rohkeammin kokeilemaan uusia teknologioita, Jani Laukkanen toteaa.

Jaa

Ota yhteyttä

Arkance Systems myynti

Arkance Systems myynti

myynti@arkance-systems.com

    Jätä yhteydenottopyyntö

    • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
    ×

    Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

    Tilaa uutiskirjeemme