7 syytä ottaa Ihku-laskentapalvelu käyttöön

Infra

Allianssimallilla kehitetty infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmä Ihku on ollut tuotantokäytössä reilun vuoden. Palvelupäällikkö Mirva Kallio kertoo, miksi Ihku-laskentapalvelun käyttöönotto kannattaa konsulttitoimistoille.

Allianssin tilaajat eli Väylävirasto ja Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen ja Jyväskylän kaupungit voivat kutsua Ihku-laskentapalvelussa hankkeilleen kaikki laskentaan osallistuvat henkilöt eri organisaatioista. Konsultit voivat siis tehdä allianssin tilaajille kustannuslaskentaa ilman omaa lisenssiä. Kaikkeen muuhun kaupalliseen työhön tarvitaan kuitenkin oma Ihku-lisenssi. Miksi sellainen kannattaa hankkia?

1. Kustannuslaskentaa kaikenlaisiin infrahankkeisiin

Ihkun rakennusosalaskenta julkaistiin maaliskuussa 2021, ja tällä hetkellä palvelulla voidaan tehdä infrahankkeiden rakennussuunnitelmavaiheen sekä tie-, katu-, rata- ja puistosuunnitelmavaiheen kustannusarvioita. Tulevaisuudessa Ihkulla voidaan laskea myös esi- ja yleissuunnitelmavaiheen kustannusarvioita, kun hankeosalaskenta valmistuu.

2. Avoimuus ja läpinäkyvyys

Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat Ihkun tärkeimmät ominaisuudet. Vastaavaa kustannusdataa ei saa käyttöönsä mistään muualta yhtä julkisena ja avoimena. Käyttäjä näkee palvelussa laskennan lähtöarvot, tuotanto-osat sekä kone-, työ- ja materiaalipanokset. On tärkeää koko alalle, että kustannustieto lisääntyy.

3. Luotettavaa kustannustietoa

Ihkun taustalla on luotettava panospohjainen rakennusosakirjasto, jota on ollut kehittämässä muun muassa urakoitsijoiden ja rakennuttajien edustajia. Kun kustannustieto on avointa ja läpinäkyvää, ei jää arvailujen varaan, mitä rakennusosa sisältää. Myös kustannusriskejä voidaan tunnistaa paremmin, kun nähdään, mitkä ovat rakennusosan suurimmat kustannukset ja mistä hinta muodostuu.

4. Omat hankkeet harjoitteluun

Jos työskentelet Ihku-allianssiin kuuluvan tilaajan hankkeella, saat käyttöoikeudet vain kyseiseen hankkeeseen. Omalla organisaatiokohtaisella lisenssillä pääset luomaan omia hankkeita, testaamaan ja harjoittelemaan Ihkun käyttöä sekä kouluttamaan esimerkiksi uusia työntekijöitä. Ihku-sovellukseen voi kirjautua kuka tahansa ilman lisenssiäkin, mutta kustannuksia ei näe ja luodut hankkeet menevät kahden viikon kuluttua lukutilaan.

5. Mallihankkeet työn tehostamiseen

Omalla organisaatiokohtaisella Ihku-lisenssillä voit luoda mallihankkeita tai omia mallilaskelmia, joiden rakennusosalistausta voi hyödyntää tulevissa projekteissa. Esimerkiksi siltasuunnittelija voi tehdä valmiiksi laskelman, josta löytyvät kaikki oleelliset siltarakennusosat, ja kopioida sen aina seuraavalle hankkeelle. Useampi käyttäjä voi myös laskea samaa hanketta ja laskelmaa samanaikaisesti, mikä tehostaa kustannusarvion tekemistä.

6. Yksinkertainen käyttöönotto

Kun tilaus on vahvistettu, organisaatiolle aktivoidaan lisenssi selainpohjaiseen Ihku-laskentapalveluun. Valitut pääkäyttäjät voivat heti alkaa lisätä oman organisaation työntekijöitä Ihkuun, ja käyttäjältä vaaditaan ainoastaan rekisteröityminen. Käyttöönotto on siis hyvin yksinkertainen, ja asiakastukeen voi aina olla yhteydessä, jos on mitään kysymyksiä. Asiakastuki sisältyy Ihku-lisenssiin, ja tarjoamme koulutusta, jos järjestelmä ei ole tuttu jo ennestään.

7. Jatkuvaa kehitystä

Rakennusosalaskennan käyttöliittymää sekä rakennusosakirjastoa kehitetään jatkuvasti. Viimeisen vuoden aikana uutena ominaisuutena on lisätty esimerkiksi hankekansiot, eli käyttäjä voi järjestää hankkeet kansiorakenteeksi. Nyt työn alla on muun muassa maksajien erittely -toiminto, jolla hankkeen kustannuksia voi jakaa useammalle maksajalle.

Kehityksen pääpaino on hankeosalaskennassa. Alustavasti hankeosalaskennasta olisi tarkoitus olla ensimmäinen versio tuotantokäytössä vuoden 2022 lopussa. Teemme parhaillaan myös esiselvitystä siitä, miten päästölaskenta voitaisiin mahdollisesti liittää osaksi Ihku-laskentapalvelua.

Käymme säännöllisesti läpi käyttäjien palautteita ja toiveita. Käyttäjälähtöisen kehityksen avulla laskentapalvelu on asiakkaalle mahdollisimman helppokäyttöinen ja hyödyllinen.

Kysy lisää Ihku-laskentapalvelusta tai pyydä tarjous:

Lassi Hörkkö
Myyntineuvottelija
lassi.horkko@arkance-systems.com
puh. 050 437 1039

Jaa

Ota yhteyttä

Lassi Hörkkö

Lassi Hörkkö

Asiakaspäällikkö

lassi.horkko@arkance-systems.com

050 437 1039

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme