Blogi: Tiedolla johtamisella kohti hiilineutraalia tulevaisuutta

InfraTalo

Kirsi Palmroos

Tiedolla johtaminen on meille jo arkipäivää, vaikka emme aina ajattele asiaa. Automme kehottavat meitä tarkistamaan rengaspaineet, älysormukset muistuttavat nukkumaanmenoajoista ja pesukoneet optimoivat veden ja pesuaineen määrän. Kerätty ja analysoitu data auttaa tekemään tietoon perustuvia ja oikea-aikaisia päätöksiä. 

Myös rakennusalalla automatisoitu tiedonkeruu, jouheva tiedonkulku ja kehittyneet analyysit auttavat meitä tekemään reaaliaikaisia strategisia päätöksiä. Tiedolla johtaminen lisää tehokkuutta, mutta mahdollistaa myös kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen. Teknologian kehittyessä kerätystä datasta voi paljastua oivalluksia, jotka antavat pohjaa uusille innovaatioille. 

Hyvänä esimerkkinä tästä on Turun Tunnin Juna Oy, joka hakee ratkaisuja päästöjen vähentämiseen yijäämämassojen sijoittamisella ja kiertotaloudella. Rakentamisessa syntyvät ylijäämämassat ovat merkittävä hiilidioksidipäästöjen lähde suurissa infrahankkeissa. Kun suunnitteludataa ja ympäristötietoa kootaan yhteistyöalustaan, maamassojen sijoittamista ja hyödyntämistä voidaan suunnitella etukäteen, ja ohjelmisto laskee eri vaihtoehtojen ympäristövaikutukset. 

Rakennusteollisuus RT:n Vähähiilinen rakennusteollisuus 2035 -tiekartan mukaan yksi neljäsosa rakennetun ympäristön päästöistä syntyy rakennusmateriaaleista, työmaatoiminnoista ja kuljetuksista, ja kolme neljäsosaa nykyisen rakennuskannan energiankäytöstä. Yrityksillä on tässä suuri vastuu, ja on selvää, että meidän täytyy toimia näiden ongelmien ratkaisemiseksi. 

Tie rakennetun ympäristön kestävään kehitykseen digitalisaation avulla voi tuntua pitkältä ja kiviseltä. Vaaditaan standardoitua tietoa ja integraatioita, jotta tieto pystytään jakamaan eri toimijoiden välillä tehokkaasti. Tarvitaan myös ymmärrystä siitä, miten tietoa voidaan hyödyntää kestävän kehityksen edistämiseksi. Tämä vaatii investointeja ja koulutusta, mutta ennen kaikkea uudenlaista ajattelua. 

Tiedolla johtamisesta puhuttaessa meiltä usein unohtuu asian ydin: se ei ole järjestelmät vaan asiakkaan kokemus. Onko asiakkaan saama palvelu laadukasta, turvallista, nopeaa ja kestävää? Kulkevatko metrot ja bussit ajallaan ja onko huoneen sisäilma hyvää? Tiedolla johtaminen mahdollistaa kaiken tämän, jos toiminnallisuudet on hyvin suunniteltu ja toteutettu. 

Mitään oikopolkua ei rakennetun ympäristön hiilineutraaliuteen ole. Muutos ei tapahdu yhtäkkiä, mutta toisaalta muutosta ei tapahdu lainkaan, jos emme ole valmiita ottamaan koko ajan pieniä askelia kohti parempaa rakennettua ympäristöä: turvallisempaa, oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää ympäristöä. 

 Me Arkance Systems Finlandilla olemme mukana yhdessä asiakkaidemme kanssa kehittämässä ratkaisuja, jotka auttavat rakennettua ympäristöä kohti kestävämpää, resurssiviisaampaa ja hiilineutraalimpaa tulevaisuutta. Pyrimme myös omalla toiminnallamme vähentämään ilmastovaikutuksia. 

Jaa

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme