Yhteistyöllä monipuolisempaa osaamista insinööriopiskelijoille

Infra

Turun ammattikorkeakoulun tiehankkeiden mallinnuskurssia toteuttavat Arkance Systems Finland, Ramboll Finland ja Sweco.

Vuodesta 2018 Turun ammattikorkeakoulussa on järjestetty Tiehankkeen mallinnus -kurssi, jossa harjoitellaan käytännön suunnittelua Trimble Novapointilla ja Quadrilla. Koulutusvastaava Pirjo Oksanen on vastannut infratekniikan suuntautumisvaihtoehdon kokonaisuudesta ja toiminut yhteyshenkilönä yritysten suuntaan.

– Opetan suunnitteluaineita ihan nollatilanteesta harjoitustyökursseille asti. Mallintamista en ole kuitenkaan itse koskaan opettanut, ja siihen meillä on onneksi tämä yritysyhteistyö. Tämä on ollut ihan huikea juttu, Oksanen sanoo.

Kolmen opintopisteen laajuinen mallinnuskurssi pidetään kerran vuodessa keväällä. Arkance Systems Finland tarjoaa ohjelmistolisenssit ja vetää kurssin yhteisen starttipäivän. Päivän aikana perehdytään järjestelmään ja käydään suunnitteluprosessia askel kerrallaan läpi.

– Olemme aloittaneet nollasta ja tehneet projektin, vieneet lähtötietoa, tehneet geometriasuunnittelua ja väyläsuunnittelua sekä tuottaneet malliin näkymiä ja perinteisempiä raportteja. Suurimmalle osalle oppilaista AutoCAD on tuttu, mutta Novapointista ja Quadrista ei välttämättä ole kokemusta, kertoo Arkance Systems Finlandin tuotejohtaja Petri Louhi.

Kurssin varsinaisina opettajina toimivat Ramboll Finlandin ja Swecon asiantuntijat, ja aineistona käytetään aitoa tiehanketta Salon kaupungin alueella. Opiskelijat ovat pitäneet käytännönläheisestä kurssista paljon.

– Tämä on todella suosittu ja pidetty kurssi. Opiskelijoilla on hirveän hyvät valmiudet omaksua uusia ohjelmia nopeasti, ja he ymmärtävät sen logiikan. Minä olen suorittanut kurssin kerran heidän kanssaan näiden vuosien aikana ja olin kurssin hitain, Oksanen nauraa.

Pirjo Oksanen on iloinen siitä, että kurssilla opetetaan nimenomaan suunnittelua eikä vain ohjelmiston käyttöä. Opiskelijat haluavat olla edelläkävijöitä ja saattavat ajatella, että heidän pitäisi osata jo käyttää ohjelmistoja, kun he aloittavat työt.

– Näinhän se ei ole. Isoin asia on ymmärtää suunnittelumaailma ja itse asia eli substanssiosaaminen. Meidän tehtävämme on ensisijaisesti opettaa se ajattelutapa sekä tehdä suunnittelijoita, ja toissijaisesti opettaa jonkin ohjelman hallintaa.

Uusia tulevaisuuden osaajia infra-alalle

Sekä Petri Louhi että Arkance Systems Finlandin entinen toimitusjohtaja Tuomas Hörkkö opiskelivat Turun ammattikorkeakoulussa ja tulivat sitä kautta tutuiksi Pirjo Oksaselle. Varsinainen yhteistyö lähti käyntiin buildingSMART Finland -yhteistyöfoorumissa, jossa keskusteltiin tietomallintamisen koulutuksesta ja opiskelijoiden osaamisvaatimuksista.

– Tuomas Hörkölle ja Rambollin Mikko Leppäselle pitää antaa molemmille yhtä iso hatunnosto siitä, että tämä yhteistyö on käynnistynyt. Heillä heräsi syvä huoli, opetetaanko mallintamista riittävästi. Saimme todella ison kädenojennuksen Arkance Systemsiltä ja Rambollilta, kun he sanoivat, että järjestävät kurssin meille, Oksanen kertoo.

Vuosien varrella Turun ammattikorkeakoulu ja Arkance Systems ovat tehneet monenlaista yhteistyötä. Molemmat ovat olleet mukana esimerkiksi järjestämässä Diginfra-koulutusta Tieyhdistyksen, Väyläviraston ja muiden toimijoiden kanssa.

– Ajattelen todella lämpimästi Tuomasta ja kaikkia yrityselämän ja yhteisöjen edustajia, jotka jaksavat kantaa huolta koulun opetuksesta ja siitä, että me olemme edelläkävijöitä koulutuksessa, Oksanen sanoo.

Molemmat osapuolet kiittelevät hyvin sujunutta yhteistyötä mallinnuskurssin toteutuksessa. Petri Louhen mukaan opettaminen on todella antoisaa myös yritykselle.

– Meidän näkökulmastamme on erittäin tärkeää houkutella alalle uusia nuoria tekijöitä, jotka ovat kiinnostuneita infrasuunnittelusta. Mietimme aluksi, miten 20 hengen koulutusryhmä tulee toimimaan, mutta opiskelijat ovat olleet todella taitavia käyttämään ohjelmistoja ja omaksuvat niitä nopeasti, Louhi kehuu.

Pirjo Oksanen näkee, että Arkance Systems Finlandilla ymmärretään oppilaitosten tärkeys ja halutaan panostaa tulevaisuuden infran osaajiin.

– Olen kokenut yhteistyön kauhean helppona, eikä hetkeäkään ole ollut sellaista oloa, että minut koettaisiin vaivaksi. Arkance Systems ei suinkaan ole ainoa yritysyhteistyö, joka meillä on, mutta tämä on ollut todella helppo kumppani. He ovat jaksaneet uhrata aikaa ja ottaneet asian omakseen.

Yhteistyö tarjoaa välähdyksiä infran eri alueilta

Turun ammattikorkeakoululle ovat järjestäneet kokonaisia kursseja myös esimerkiksi Infraroad ja Ralf Ajalin Oy. Pienemmässä mittakaavassa yritysyhteistyötä tehdään yksittäisten asiantuntijaluentojen muodossa.

– Nämä ovat meille sellaista herkkua, ja toivon että yhteistyöt jatkuvat. En kuitenkaan voi vaatia, että joku yritys tekisi kymmeniä vuosia tällaista. Otamme kiitollisena vastaan kaiken, Oksanen toteaa.

Yhteistyön kautta opiskelijat pääsevät tutustumaan lähemmin yritysmaailmaan. Infra-ala on todella laaja, joten asiantuntijoiden avulla opetuksessa voidaan mennä syvemmälle.

– Tällaisella kurssilla saamme välähdyksiä ja erikoisosaamista tiettyihin asioihin. Meidän perustehtävämme on kuitenkin opettaa perusasiat niin hyvin, että uskallamme päästää ihmisen insinöörinä maailmalle, joten emme voi mennä kaikkeen niin pitkälle kuin haluaisimme, Oksanen toteaa.

Pirjo Oksanen jää eläkkeelle elokuun 2022 alussa, mutta uskoo että yritysyhteistyö Arkance Systemsin ja muiden kumppaneiden kanssa jatkuu edelleen.

– Olemme alustavasti puhuneetkin, ettei yhteistyö voi olla siitä kiinni, että poistun takavasemmalle. Näen, että kun meille tulee uudempi ihminen uusien ajatusten kanssa, hän pystyy viemään tätä jättiharppauksen jonnekin, mitä en ole osannut kuvitellakaan. Uskon, että ainakin mallintamisessa tie vie vieläkin pidemmälle seuraajani voimin.

Jaa

Ota yhteyttä

Arkance Systems myynti

Arkance Systems myynti

myynti@arkance-systems.com

    Jätä yhteydenottopyyntö

    • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
    ×

    Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

    Tilaa uutiskirjeemme