Kuulumisia buildingSMARTin kansainvälisestä standardointikokouksesta Montrealista 

Talo

Miika Kostamo

buildingSMARTin kansainvälinen standardointikokous järjestettiin 18.-21.10.2022 Montrealissa. Kokoukseen pystyi osallistumaan myös virtuaalisesti ympäri maailmaa.  

 

 buildingSMART International huoneiden ohjausryhmät

Kokous keräsi avoimen tietomallinnuksen kehittävät organisaatiota yhteen sekä tarjosi buildingSMARTin eri huoneille mahdollisuuden tavata toisiaan laajemmalla kokoonpanolla ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen. Edellinen fyysinen kokoontuminen oli ollut vuoden 2019 lopulla Pekingissä. 

Aiheina avoimen tietomallinnuksen kehittämistä laidasta laitaan 

Tietomallinnuksen kehityksen ammattilaisten viljelemän BIM-jargonin (IFC, MVD, bsDD, BCF ja CDE) lisäksi tapahtuma tarjosi laajan kattauksen siihen, kuinka monella eri tavalla rakennusten ja infran tietomallinnusta nykyisin jo sovelletaan maailmalla.

Urakoinnin huoneen (Construction Room) esityksissä käsiteltiin muun muassa sitä laajaa ohjelmistovalikoimaa, millä rakennusyhtiöt ympäri maailmaa joutuvat tekemään omaan työhönsä liittyviä rakentamisen dokumentointia, määrälaskentaa, toteuman seurantaa, työmaa järjestelyjä sekä nykyisin jo simulaatiota tulevista toteutuksista. Myös rakentamisen päästöjen raportointi mainittiin esityksissä ja keskusteluissa.

Kestävä kehitys, kiertotalous sekä erityisesti Euroopan taksonomia ja siihen liittyvä päästöjen raportointia koskeva CEN viitekehys nousivat esiin myös tapahtuman päälavalla sekä uutena perustetun kestävän kehityksen ja energiahallinnan huoneen (Sustainability and Energy Management Room) pitämissä sessioissa.  

Tapahtuman isoin uutinen – IFC 4.3 on vahvistumassa ISO standardiksi 2023 

IFC 4.3 julkaisu buildingSMARTin toimesta tapahtui itse asiassa jo tämän vuoden keväällä, mutta sen vahvistaminen viralliseksi ISO standardiksi vaatii oman prosessinsa, joka on nyt etenemässä äänestysvaiheeseen 2023 alkupuolella.  

Aiemmasta IFC versiosta poiketen uusimman standardin kehityksessä mukana ovat olleet vahvasti myös alan ohjelmistotalot, joilta esim. Autodeskiltä nähtiin jo julkistus IFC 4.3 pluginistä osana tapahtumaa. 

 

 Autodeskin globaali kehitysjohtaja, Marek Suchocki, esitteli IFC 4.3 kehitystyötä ohjelmistoyrityksen näkökulmasta 

Tapahtuman aikana järjestettiin yli 80 sessiota 

Kaiken kaikkiaan tämän Montrealin standardointikokouksessa järjestettiin yli 80 sessiota, joissa kerrottiin viimeisistä kuulumisista, standardointiprojektien tilanteista, 2023 tavoitteista sekä ylipäätänsä verkostoiduttiin eri huoneissa toimivien tietomallinnuksen asiantuntijoiden kanssa.

 Ian Howell kertoi avauspuheessaan buildingSMART Internationalin teknisen tiekartan tilanteesta

Omalta osaltani oli pääosin mukana lentokenttä huoneen tapahtumissa, joten muita katseltavia esityksiä riittää vielä viikoiksi eteenpäin. Niitä kannattaakin odotella lähiviikkoina buildingSMART Internationalin YouTube-kanavalle, buildingSMART International – YouTube. Muutama tapahtuman avajaisissa nähty esitys sieltä löytyy jo.

Lopuksi voi vielä todeta, että vuoden 2023 keväällä päästään sitten seuraavan kerran kokoontumaan Roomaan.  

Jaa

Ota yhteyttä

Miika Kostamo

Miika Kostamo

Avainasiakaspäällikkö

miika.kostamo@arkance-systems.com

044 493 8478

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme