Infra
Destia: Luostarinkylän eritasoliittymä – tietomallinnuksen mannekiini
Destia Oy suunnitteli ja toteutti Rauman Luostarinkylään eritasoliittymän, joka hankkeena sai kunniamaininnan Vuoden projekti -kilpailussa Projektipäivillä 2017. Perusteluina oli Suomen – ja jopa maailmanlaajuinen – edelläkävijyys mallipohjaisen aineiston hyödyntämisessä.
– Olemme hankkeen avulla vieneet koko alaa eteenpäin, sillä esimerkiksi hankkeessa pilotoitu digitaalinen luovutusaineisto on nyt alan ohjeissa mukana. Nythän mallipohjainen toiminta on infrahankkeissa jo tiiviimmin mukana kuin Luostarinkylän hankkeen alkuvaiheessa keväällä 2015, sanoo Destia Oy:n projekti- ja kehityspäällikkö Ville Suntio.
Projektin asiakkaita olivat Liikennevirasto ja Rauman kaupunki, jotka tilasivat Destialta Vt8 Luostarinkylä -hankkeen, joka sisälsi eritasoliittymän tiejärjestelyineen, valtatien ja rautatien ylittävät sillat, raakavesikanavan siirron, sekä kevyen liikenteen alikulkukäytävän.
Yhteistyö ohjelmistotoimittajan kanssa avainasemassa
Hankkeen toteutuksessa päätettiin hyödyntää tilausvaiheesta alkaen mahdollisimman laajasti tietomallinnusta, suunnittelusta toteutukseen ja aina hankkeen luovutukseen asti.
– Kaikki työnjohdosta suunnittelijoihin ja asiakkaista konekuskeihin olivat myötämielisiä mallipohjaiselle toteuttamiselle, ja halukkaita viemään asioita eteenpäin uusia työtapoja testaamalla. Yhteinen tahtotila oli merkittävä syy, miksi projekti sujui niin erinomaisesti. Vaikka käytössä on hienoimmat ohjelmistot ja teknologia on kunnossa, niin silti tekniikka vaatii ammattitaitoiset ihmiset, jotka niitä hyödyntävät ja tekevät yhteistyötä keskenään, Ville Suntio sanoo.
Destialla käytettiin siltasuunnitteluun Tekla Structures -ohjelmistoa ja Tekla Civiliä eritasoliittymän rakennussuunnitteluun.
– Tekla Civil soveltuu kaikkiin suunnitteluvaiheisiin, vaikka sen suurin vahvuus on rakennussuunnittelussa. Tekla Civil onkin mielestäni tällä hetkellä markkinoilla olevista suunnitteluohjelmistoista ylivoimainen ykkönen. Siinä on paljon sellaisia ominaisuuksia, joita ei kilpailevista ohjelmistoista löydy, ja siksi se soveltuu mallipohjaiseen suunnitteluun äärimmäisen hyvin, Ville Suntio lataa, ja jatkaa:
– Hankeen alussa elettiin aikaa ennen tietomallipalvelimia, joten käytimme Tekla Civiliin kehitettyä omaa katselunäkymää, jolla myös tilaaja ja valvojat pääsivät katselemaan suunnitelmia Destian palvelimelta.
Tekla Civiliä hyödynnettiin suunnitelmien tarkastuksessa, suunnittelun etenemisen seuraamisessa, suunnittelunohjauksessa, työnsuunnittelussa, työmaalla ja kokouksissa.
Digitaalinen luovutusaineisto
Tahtotila Luostarinkylän hankkeen digitalisointiin oli kova ja hankkeessa ehkä jopa kirittiin mallipohjaisessa työskentelyssä hieman ohjelmistotaloja nopeammassa tahdissa. Civilpoint seurasi aktiivisesti hankkeen kokemuksia, joiden perusteella Tekla Civiliin onkin lisätty paljon ominaisuuksia, kuten mahdollisuus rajata eri käyttöliittymien katseluoikeuksia kohderyhmän mukaan.
– ST-hankkeessa on tarvetta työnsuunnittelulle ja suunnittelun ohjaukselle, jolloin tarvitaan erilaista tietoa kuin asiakkaalle näytettävässä suunnitelmassa. Esitimme toiveen näkymistä kunkin kohderyhmän tarpeen mukaan, ja nyt ohjelmistossa onkin asetettavissa katseluoikeudet suunnittelutoimisto-, maasto- ja työmaatoimistotila. Eri näkymillä tarjotaan kullekin kohderyhmälle selkeästi heidän kannaltaan relevanttia tietoa.
Destia koosti Tekla Civiliin myös hankkeen digitaalisen luovutusaineiston yhteistyössä Liikenneviraston kanssa. Pilottihankkeen loppuraportti on Civilpointillakin luettu tarkkaan, sillä suunnittelujärjestelmään on tullut paljon muutoksia, jotka nyt helpottavat luovutusaineiston lukemista ja koostamista.
– Toki loppukäyttäjä on välillä kärsimätön ja toivoo, että asiat etenisivät ohjelmistoihin vielä nykyistä nopeammin, Suntio naurahtaa.
Kunniakierroksista vauhtia uusiin harppauksiin
Luostarinkylän eritasoliittymässä on ollut käytössä marraskuusta 2016 lähtien. Myös hankkeen tietomallikoordinaattorista on tehty näköhavainto entisellä työmaallaan.
– Kyllä olen parikin kertaa käynyt kiertoliittymässä ajamassa täyden ympyrän ja testannut, että hyvin toimii, Suntio tunnustaa.
Destialla otetaan jälleen uusia harppauksia infrahankkeiden tietomallinnuksen arkipäiväistämisessä.
– Suunnitelmien mallipohjainen tarkastus ja luovutusaineiston laadinta ovat käytössä useimmissa projekteissamme. Lahden eteläisen kehätien hankkeessa otetaan Trimble Connect mukaan ohjelmistoperheeseen ja monipuoliseen tuotantokäyttöön, Suntio kertoo.