Infra

Graniittirakennus Kallio: Yhteiskäyttöalusta on oleellinen osa tulevaisuuden infrahankkeita

Saimaan ylittävä Vekaransalmen silta Sulkavalla on Suomen pisin 2000-luvulla rakennettu silta. Sen urakoitsijana toimii Graniittirakennus Kallio Oy (GRK). Vekaransalmen siltahanke voitti Rakennuslehden Vuoden Infratyömaa 2018 -palkinnon. Kilpailuraadin mukaan digitaalisten työkalujen käyttö on muodostunut jo rutiiniksi työmaan laadun, työturvallisuuden ja tuottavuuden parantamisessa.

Raati arvosti Vuoden 2018 Infratyömaalla muun muassa sitä, että sen tuotannonohjauksessa hyödynnetään edistyksellisesti tietomalleja. GRK käyttää tietomallien esittämiseen Trimble Connectia.

– Meillä Connectia käyttävät työnjohtajat ja tietomallikoordinaattori. Käytetään sitä perehdytyksessäkin, jolloin tulokkaalle näytetään Connectista malleja ja työvaiheita. Niitä voi pyöritellä kolmiulotteisesti, minkä avulla on helppo havainnollistaa, miten kohde pitää rakentaa. Myös raudoitustarkastukset tehdään tabletissa olevan Connect-sovelluksen avulla. Meillä on perinteiset suunnitelmatkin käytössä, mutta kyllä 3D avaa asiaa eri tavalla, kertoo GRK:n mallinnuspäällikkö Krister Lönnberg.

Ohjelmisto osaa lukea montaa eri formaattia eli niin infran kuin talopuolenkin malleja.

– Se on iso etu, että Connect osaa yhdistää IFC-malleja. Muutenkin monimutkaisen mallin esittäminen yhteisellä, helppokäyttöisellä alustalla on näppärää, ettei tarvitse useilla ohjelmilla niitä pyöritellä, Lönnberg kuvailee.

GRK:ssa on jo testattu Civilpointin marraskuussa lanseeraamaa uutuusohjelmistoa, Trimble Connect Civilpoint Map Extension -sovellusta, joka on karttakäyttöliittymä työmaakäyttöön.

– Olen jo pitkään kaivannut, että oman sijaintinsa näkisi kartalta, ja vihdoin se on mahdollista. Testikäytön perusteella käyttöliittymä vaikutti helppokäyttöiseltä, Lönnberg kertoo.

Mallin tieto rikastuu koko hankkeen elinkaaren ajan

Vekaransalmen siltahankkeessa on hyödynnetty Connectia ja rikastettu tietomallia koko sen elinkaaren ajan.

– Vekaransalmi on ollut mallinnettuna Connectiin jo suunnittelijan pöydältä lähtien, eli malliaineisto on ollut jo tarjousvaiheessa sieltä katsottavissa. Kun hanke eteni suunnitteluvaiheesta meille, avasimme sille uuden projektin. Mallia kootaan sitä mukaa, kun siltaa reaalimaailmassa rakennetaan. Tilaaja siis näkee Connectista lähes reaaliaikaisesti, miten työmaalla edistytään, Krister Lönnberg kertoo.

GRK käyttää Connectia kaikilla isoimmilla työmailla.

– Ihan pieniin emme ole sitä vielä ottaneet. Tosin nyt, kun sijaintipalvelu tuli mukaan, voimme harkita Connectin käyttöä pienimmissäkin hankkeissa. Monella mestarilla on ollut urakan alussa haastavaa selvittää, mitä maastossa oikeasti tapahtuu. Civilpointin lisäpalvelun avulla voimme nähdä kartalla sijaintitietojen kanssa, mitä maastoon pitää rakentaa, Lönnberg toteaa.

Infra-alalla on hyvä olla

Krister Lönnberg on aiemmin toiminut suunnittelutehtävissä, mutta toiminut jo pitkään mallinnuspäällikön roolissa. Hänen mukaansa Connectissa olevan suunnitelma-aineiston hyödyntäminen on paitsi kustannustehokasta, se myös helpottaa virheiden löytämistä ja töiden aloittamista.

– Kyllä se nopeuttaa. Suunnittelijana väänsin suunnitelmia 3D-muotoon ja mietin, että näin homma toimii, ja urakoitsija saa tästä hyvää aineistoa. Harmitti, kun tajusin, että sehän on heillä paperina tai PDF-muodossa, ja pikku ”näpertäminen” olikin ollut turhaa. Nyt kaikki se tieto saadaan työmaalle asti, asiat on mietitty vähän pidemmälle, ja suunnittelija on joutunut miettimään tarkemmin hankaliakin kohtia.

Miltä tuntuu työskennellä infra-alalla yhdessä Suomen suurimmista siltahankkeista modernien ohjelmistojen kanssa?

– Tuntuu hyvältä. Siirryin suunnittelusta urakoitsijan palvelukseen, koska halusin nähdä, mitä tällä puolella tapahtuu, ja miten suunnitellut kohteet rakennetaan. Täällä olen viihtynyt jo kymmenen vuotta, enkä ole lähdössä minnekään, toteaa Lönnberg.

GRK:lla on Trimble Connect käytössään seuraavilla työmailla:

  • Vekaransalmen silta
  • Saimaan kanavan ratasilta
  • Vt 4 ja Vt 13 parantaminen Huutomäen kohdalla
  • Vt 4 parantaminen Äänekosken kohdalla
  • Länsimetro RU27, ratalinjan rakennus
  • Länsimetro RU21 Finnoon metroasema
  • Mt 969 Nellimintien parantaminen, Inari

Krister Lönnberg, GRK:

”Ennen saatiin vain paperisuunnitelmat, ja urakoitsijalle jäi monta asiaa ratkaistavaksi. Nykyään suunnitelmat saadaan usein malleina tai CAD-kuvina, jolloin ristiriitojen löytäminen helpottuu ja suunnitelmien ymmärrettävyys paranee.”

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme