InfraTalo
Oikea data oikeassa paikassa: Matinkylä–Kivenlahti-metrolinja on rakentunut olemassa olevan ja uuden tiedon päälle
Matinkylä–Kivenlahti-metrolinjaa varten on louhittu lähes parikymmentä kilometriä tunneleita sekä rakennettu tunneleiden taakse kätkeytyviä teknisiä tiloja ja asennettu tekniikkaa. Pumppaamot, valvomot, raiteenvaihtopaikat ja anturit muodostavat valtavan, nykyaikaisen infran, jonka rakentaminen ei olisi onnistunut ilman ajantasaista ja oikeaa rakentamisen aikaa palvelevaa tietoa.
Rakennushankkeissa työvaiheiden dokumentointi on kaiken a ja o. Kerättyä dataa tarvitaan elinkaaren jokaisessa vaiheessa: suunnittelun aikana tuotettua tietoa tarvitaan rakentamiseen ja rakentamisen aikaista tietoa huolto- ja ylläpitotöihin sekä huollosta ja ylläpidosta kertyy jatkuvaa laiteinformaatiota. Tärkeää on, että tieto on läpinäkyvää, luokiteltu oikein ja löytyy helposti kootusti yhdestä paikasta. Esimerkiksi piirustusten ja osaluetteloiden jakamisen täytyy onnistua siten, että tieto on varmasti ajantasaista.
Länsimetroon liittyvän dokumentaation säilyttämiseen ja hyödyntämiseen tarvittiin nykyaikainen, tehokas ja helppokäyttöinen ratkaisu. Yhteistyössä toimittajaosapuoli Assetpointin ja tilaajan Länsimetro Oy:n sekä järjestelmää käyttävien osapuolten kanssa toteutettiin uusi METTI-tiedonhallintaportaali. Käyttäjäkokemusten perusteella rakennettu helppokäyttöinen järjestelmä on tukeva perusta kattavan rakentamisen aikaisen tiedon dokumentointiin ja jatkokäyttöön.
”Portaalissa todennetaan kaikki rakennusvaiheen työt. Sinne tallentuvat suunnitelmat, urakoitsijan dokumentit, piirustukset, tarkastusasiakirjat ja rakenteiden käyttö- ja huolto-ohjeet”, kiteyttää Länsimetro Oy:n kiinteistö- ja infrajohtaja Juhani Penttilä.
Tarkoituksena tehdä kaikkien osapuolten työstä helpompaa
Uusi tiedonhallintajärjestelmä on helppokäyttöinen tietopankki, jonka on länsimetron rakentajien lisäksi määrä palvella useita muitakin tiedon tarvitsijoita. Se on kehitetty viranomaisten kanssa yhteistyössä, ja huomioon on otettu esimerkiksi pelastusviranomaiset ja käyttäjät. Järjestelmän käyttöönotto ei myöskään vaadi erityistä asiantuntijakoulutusta.
“Jotta järjestelmään tallennetusta tiedosta olisi aidosti hyötyä, pitää käytettävyysasioiden olla kunnossa”, kertoo järjestelmäkokonaisuudesta vastannut tiedonhallinnan konsultti Sanna Makkonen Assetpoint Oy:sta.
”Kun järjestelmä on yksinkertainen ja intuitiivinen, sujuu datan säilyttäminen ja siirtäminen vaivattomasti. Näin siitä saa myös parhaan hyödyn irti.”
Järjestelmässä todennetaan rakennusvaiheen ratkaisut reaaliajassa
Kun kyse on jatkuvassa käytössä olevasta tiedosta, rakentamisen eri osa-alueisiin liittyvän dokumentaation tulee tarvittaessa oltava heti käyttäjien saatavilla riippumatta siitä, missä yhteydessä se on alunperin tallennettu. Muita olennaisia tekijöitä ovat käyttäjäystävällisyys ja johdonmukaisuus: Täydellinenkään data ei tuota hyvää rakennusprojektia, jos se on tallennettu epäloogisesti tai vaikeisiin paikkoihin.
“Dataa luodessa jatkuva laadunvarmistus on erittäin tärkeää: käyttöliittymän ei esimerkiksi tulisi piilottaa epämiellyttävääkään dataa. Erityisesti rakentamiseen liittyvien turvallisuusasioiden kannalta on merkittävää, että tiedot rakenteista löytyvät varmasti oikeasta paikasta ja että data on laadukasta ja ajankohtaista”, Sanna Makkonen tiivistää.
Ison rakennusprojektin aikana tietoa ammennetaan jatkuvasti lisää. Siksi vanhan datan korvaaminen uudella ajantasaisella on ensiarvoisen tärkeää. Tietoa pystyäänkin helpoiten hyödyntämään, kun oikeassa muodossa oleva tieto tallennetaan sinne, missä sitä myös ylläpidetään. Käytettävyys ja järjestelmällisyys takaavat, että tietoa voidaan hyödyntää rakentamisvaiheen lisäksi myös huollon ja ylläpidon tarpeisiin. Lisäksi varmistetaan, että tieto on aina käytettävissä oikeassa formaatissa, oikeassa paikassa, oikealla henkilöllä ja oikeaan aikaan.
Kiinnostuitko? Lue myös artikkelisarjan muut osat:
Moderni tiedonhallintajärjestelmä tekee Länsimetron ylläpidosta oikea-aikaista ja helppoa
Länsimetron tietoportaali ottaa rakennetun ympäristön koko elinkaaren huomioon – Nykyaikainen tiedonhallinta sujuvoittaa uuden suunnittelua
Ville Saksin vierailijablogi: Dokumentaatio on tietoon pohjautuvan päätöksenteon kulmakivi