Infra

Sweco: Joustava yrityskulttuuri ja Trimble Quadri mahdollistavat suunnittelijallekin neljä vuodenaikaa

Pidempiin etätyöjaksoihin liittyen mielikuvissa siintää mökkilaiturilla tai kotipihan terassilla vietettävät työpäivät, eli kesäinen irtiotto toimistoympäristöstä. Hyvät tietoliikenneyhteydet, tietomallipalvelimet ja videopuhelut mahdollistavat vetäytymisen myös lumikinosten ja pakkasten perässä Suomen Lappiin, kuten Swecon infrasuunnittelija Laura Sokka viime talvena valitsi.

Metropolian ammattikorkeakoulusta rakennusinsinööriksi valmistunut Laura Sokka on työskennellyt Swecolla infrasuunnittelijana valmistumisestaan eli vuodesta 2016 alkaen. Diginatiivi-sukupolven edustaja ei osaa kuin arvailla, millaista työnteko on ennen digitaalista BIM-aikakautta ollut.

– Veikkaan, että kaikki on ollut paljon työläämpää. Varsinkin tiedonhakuun on varmasti mennyt enemmän aikaa, Laura Sokka sanoo.

Talvella 2017-2018 Sokka vietti puoli vuotta Kittilän Levillä.

– Koska talvi ei enää tule Helsinkiin, piti lähteä sen luo pohjoiseen. Olen koko elämäni viettänyt alamäessä, ja etätyö mahdollisti asumisen tunturimaisemissa, perustelee Laura Sokka maisemanvaihtoaan. Levin lisäksi Sokka ystävineen kiersi talviautollaan ympäri Lappia parhaiden hiihtomaastojen ja lumilautailurinteiden perässä.

Vaikka maisema vaihtuikin, pysyi Laura Sokan työ samana kuin Swecon Helsingin konttorilla. Sokka on osa Kehä 1 Keilaniemen rakennussuunnittelutiimiä. Koska suunnitelmat tallennetaan tietomallipalvelin Trimble Quadriin, pääsee niiden äärelle mistä tahansa.

– Etätyön mahdollistivat huiput kollegat, hyvä nettiyhteys ja Quadri. Kommunikointi tiimin kanssa hoitui Skypellä, kuten normaalistikin eri kaupungeissa työskentelevien kollegoideni kanssa, Sokka kuvailee. Varsinaisen suunnittelutyöpäivän jälkeen Lauran saattoi bongata hiihtokoulusta, jossa hän toimi opettajana kiireisimpään sesonkiaikaan.

Onnistumisen avainsana on kommunikaatio

Sweco otti tietomallipalvelin Trimble Quadrin käyttöön loppuvuodesta 2015. Samaan saumaan osui Kehätie 1 Keilaniemen ST-urakan rakennussuunnittelu, jossa moni henkilö työskentelee yhtä aikaa samalla, pienellä alueella.

– Tiiviisti rakennetulla alueella on suunniteltavaa kaupunkimoottoritietä 1,5 kilometriä, 450 metrin betonitunneli ja useita kilometrejä katuja ja raitteja. Suunnittelua ja rakentamista on tehty projektissa rinta rinnan. Olemme saaneet paitsi suunnittelijoilta myös sidosryhmiltä hyvää palautetta Quadrin hyödyistä, sillä sen avulla kommunikaatio on selkeää, kun kaikki puhuvat samasta projektin kohdasta, sanoo Swecon ympäristö- ja yhdyskuntatekniikkatoimialan johtaja Juho Siipo.

Kun eri tekniikkalajien suunnittelijat työskentelevät eri paikkakunnilla, mutta samassa hankkeessa, on tietomallipalvelin aivan ehdoton tietolaari.

­– Quadriin tallennetun suunnittelumallin avulla töitä voi resursoida paremmin ja selkeämmin kuin ennen. Mallin kautta suunnittelija voi varata yksittäisen hankeosan työn alle, jolloin muut eivät voi sitä muokata. Mallin jatkuvan päivittämisen jälkeen kaikilla suunnittelijoilla on mahdollisimman ajantasainen suunnitelmatieto käytettävissään. Jos kartoilla, piirustuksilla ja pituusleikkauksilla yritettäisiin tätä samaa työskentelytapaa usealla paikkakunnalla työskentelevien suunnittelijoiden kesken, niin olisi se varsin haastavaa ollut, Siipo toteaa.

Myös Kehätie 1 Keilaniemen urakoitsija hyödyntää Swecon tietomallipalvelinta työn suunnittelussa ja ohjauksessa.

– Olemme avanneet kaikille halukkaille, kuten urakoitsijalle ja kaupungille, mahdollisuuden ladata ja lukea Quadrissa olevaa tietoa. Quadria käytetään myös työnjohtopalavereissa, joissa urakoitsija mallin kautta esittelee asioita tiimilleen.

Tietomallipalvelimella käsitellään isoja aineistoja eri tallennusmuodoissa, joten välillä ilmenee yllätyksiä, joista täytyy keskustella Civilpointin tukipalvelun kanssa.

– Kun ohjelmistoihin liittyen on ongelmia, niin apuun rientää Civilpointin Louhen Petri. Arvostan Petrin asennetta pureutua ongelman ytimeen, Juho Siipo sanoo.

Ydintiimin Mari on Oulussa, Laura Helsingissä, Juha Tampereella…

Suunnitteluryhmän sisäinen kommunikaatio onnistuu Skypen avulla, jolloin suunnittelijan fyysisellä sijainnilla ei ole merkitystä.

– Työskentely on muuttumassa ajasta ja paikasta riippumattomaksi. Väyläsuunnittelijamme Vahvelaisen Juha saattaa kiireisenä aamuna aloitella töitä aamulla kotona kahvipöydän ääressä, ja Aamulehden sijaan lukea tuoreita tietoja Quadrista. Sen jälkeen hän vie lapset hoitoon, ja jatkaa työpäiväänsä toimistolla, Siipo kuvailee.

Ennakkoluuloton, joustava yrityskulttuuri, modernit työvälineet sekä hyvät tietoliikenneyhteydet mahdollistavat etätyöskentelemisen ja kommunikoinnin. Muutos lähtee kuitenkin aina sitoutuneista ihmisistä, yrityskulttuurista ja johtamisesta.

– Tiimityössä jokainen kantaa kortensa kekoon, että homma tulee hoidetuksi. Meidän työmme on suunnitteluratkaisujen kehittämistä, mikä vaatii iteroimista ja ratkaisuvaihtoehtojen pohtimista yhdessä kommunikoiden paitsi suunnitteluryhmän kesken myös tilaajan ja rakentajan suuntaan, Juho Siipo painottaa.

Laura Sokan mielessä siintelee jo seuraava talvinen pyrähdys.

– Kyllä Levi houkuttelee. Se lisää työhyvinvointia ja samalla työn tehokkuutta, kun saa asua siellä, missä viihtyy. Matkustaisin Lappiin muutenkin kuukausittain, joten etätyö säästää minulta matkustamiseen kuluvaa aikaa ja rahaa, Sokka toteaa.

Juho Siipo, Sweco:

”Olemme avanneet kaikille halukkaille, kuten urakoitsijalle ja kaupungille, mahdollisuuden ladata ja lukea Quadrissa olevaa tietoa.”

Laura Sokka, Sweco:

”Veri vetää Lappiin uudelleen. On hienoa, että työnantaja ja teknologia mahdollistavat joustavat työskentelyratkaisut.”

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa

×

Kiinnostaako infra-alan tuoreimmat uutiset?

Tilaa uutiskirjeemme