Infra
WSP Finland: Trimble Quadri vapauttaa kädet suunnittelutyöhön
Turun keskustassa sijaitseva Yliopistonkatu muutetaan ajoneuvoliikenteen käytöstä kaduksi pyöräilijöille ja kävelijöille. Turun kaupungin hankkeen rakennussuunnitelmavaiheesta vastaa WSP Finland Oy. Perinteisen siirtotiedoston, verkkopalvelusta lataamisen tai muistitikun sijaan WSP sai toisen konsultin työstämän katusuunnitelma-aineiston suoraan Turun kaupungin tietomallipalvelimelta.
– Quadri-tietomallipalvelin on vähän niin kuin infrasuunnittelun Dropbox. Kun hankkeessa alkoi meidän suunnitteluvaiheemme, latasi suunnittelijamme aineiston Quadri-palvelimelta suoraan omaan suunnittelujärjestelmäämme Novapointiin, kertoo katuhankkeessa tietomallikoordinaattorina työskentelevä WSP Finland Oy:n BIM-asiantuntija Valtteri Brotherus.
Tilaajan tarjoama yhteiskäytössä oleva tietomallipalvelin säästää aikaa, vaivaa ja käsityötä, jota yhteensopimattomassa tiedostoformaatissa olevan tiedon siirtäminen omaan suunnittelujärjestelmään yleensä vaatii.
– Tiukassa aikataulussa pyrimme tekemään mahdollisimman hyvää jälkeä ja keskittymään suunnitteluratkaisuihin ja ratkaisujen tarkentamiseen manuaalisen tiedonhallinnan sijaan. Tässä Quadri-tietomallipalvelin on ollut oiva apu, Valtteri Brotherus sanoo.
Turun kaupunki on panostanut mallipohjaiseen infratyöskentelyyn, ja se tulee olemaan tulevaisuuden tapa työskennellä Turun kanssa.
– Mielestäni se on tulevaisuuden tapa ajatella, tarkentaa Turun kaupungin rakennuttamispäällikkö Janne Laine. – Koulutamme omia suunnittelijoitamme, rakennuttajia ja konsultteja Quadrin käyttöön Civilpointin kanssa. Tilaajan täytyy tässä jalkautusvaiheessa panostaa resursseja, mutta näen, että koulutukseen sijoitettu raha palaa kyllä kaupungin kirstuun nopeutuvina hankkeina. Tietomallinnukseen käytetty raha säästetään jo siinä kohtaa, jos yksikin vakava suunnitteluvirhe saadaan estettyä tai törmäystarkastelu suoritettua mallissa, Laine laskeskelee.
Quadri mahdollistaa kevytversion allianssista
Trimble Quadri-tietomallipalvelimen yhteiskäyttö tekee paitsi suunnittelun aloittamisesta suoraviivaisempaa, tarjoaa se myös tilaajalle reaaliaikaisen pääsyn tarkastelemaan suunnitelmia.
– Kun suunnitelmia työstetään tilaajan palvelimella, olisi tässäkin hankkeessa ollut mahdollista, että tilaaja olisi kerran viikossa – tai vaikka kerran päivässä – tarkistanut, mitä suunnitelmia olemme palvelimelle vieneet. Myös kommentointi suoraan malliin onnistuu. Tilaaja voisi esimerkiksi pyytää perustelujamme suunnitteluratkaisuille, jolloin pääsisimme tekemään vielä enemmän tilaajan toiveita ja näkemyksiä vastaavaa suunnittelutyötä, Valtteri Brotherus visioi.
Rakennusalalla on viime vuosina toteutettu isompia infrahankkeita allianssimallilla, jossa tilaaja, suunnittelija ja urakoitsija ovat ikään kuin saman organisaation sisällä ja tekevät päätöksiä yhdessä. Brotherus näkee pienemmissä hankkeissa mahdollisuuden harjoitella allianssimaista tiivistä vuoropuhelua toimijoiden välillä.
– Tällaisissa pienemmissä hankkeissa olisi mahdollisuus testata virtuaalista kevytversiota allianssista. Koska tilaajilla on pääsy näkemään suunnitelma tietomallipalvelimeltaan, on heillä myös enemmän vaikutusmahdollisuuksia suunnitteluratkaisuihin. Yliopistonkadun hanke on kohtuullisen pieni ja ajallisesti lyhyt, eikä siinä ole vastaavia hyötyjä saatavissa kuin pidemmissä ja laajemmissa hankkeissa, jossa ehtii tapahtua paljon muutoksia ja niihin liittyvää yhteistyötä. Mielestäni uusia toimintatapoja ja aktiivisempaa yhteistyötä toimijoiden välillä olisi kuitenkin hyvä harjoitella näissä pienemmissä hankkeissa, Brotherus sanoo.
Turun kaupungin tavoitteena on, että suunnittelukokouksissa ei enää jaeta paperisuunnitelmia, vaan tutkitaan mallia ja kommentoidaan sitä. Kehitystä tapahtuu pikkuhiljaa.
– Meillä on kohta kuusi tietomallikoordinaattorikurssin suorittanutta henkilöä ja joka vuosi koulutetaan lisää. Näen myös tärkeänä, että ohjelmistotarjonta kehittyy muuttuneiden toimintatapojen mukana. Tilaajan näkökulmasta monet ohjelmistot ovat raskaita, ja mallin tutkintaan toivotaan kevyempää työmaasovellusta, Janne Laine kertoo.
Ideointi ja keskustelu Civilpointin kanssa tilaajapuolen tarpeista jatkuu molemmin puolin aktiivisena.
Dokumentaatio avainasemassa
WSP:llä lähes kaikki infrasuunnitteluhankkeet suunnitellaan heidän omalle Quadri-tietomallipalvelimelleen. Tulevaisuuden suuntauksena Valtteri Brotherus näkee tien, jolla Turun lisäksi myös Tampereen kaupunki jo on, eli tilaajat hallinnoivat omaan suunnitteluhankkeeseensa liittyvää tietoa omilla tietomallipalvelimillaan.
– Mielestäni tilaajien ja infran omistajien kannattaisi joko omistaa tai vuokrata oma palvelin, joka mahdollistaa modernin digitaalisen tiedonhallinnan kaikesta heidän omistamastaan infrasta sekä kaikki laaditut suunnitelmat käyttökelpoisessa muodossa esimerkiksi tulevaisuudessa toteutettavaksi suunniteltua kohdetta varten. Tällöin tiedonhallinta on tilaajan omissa käsissä, ja rakennetun ympäristön omistajalla on laadukas ja ajantasainen tieto omistamastaan infrasta, Brotherus sanoo.
– Quadri-tietomallipalvelimen ykkösjuttuja ovat suunnitteluaineiston omistajuus sekä mahdollisuus mallin reaaliaikaiseen seurantaan ja kommentointiin paitsi suunnittelukokouksissa myös niiden välissä. Suunnittelu voi tapahtua ympäri maailmaa ja on tärkeää, että hankkeen aikana tutkitaan ja kommentoidaan aina uusinta mallia, toteaa Janne Laine.
Optimaalinen onnistuminen palvelimen hyödyntämisessä kuitenkin edellyttää, että jokaisen vaiheen suunnitelmien dokumentaatio, kuten tietomalliselostukset ja tietomalliloki, kirjataan tarkasti.
– Laadukas dokumentaatio on avainasemassa ketjun toiminnassa. Tilaaja voi panostaa siihen joko kouluttamalla omaa henkilöstöä vastaamaan tietomallipohjaisesta suunnitteluttamisesta tai ulkoistamalla tämän konsultille. Pääasia on, että seuraavan vaiheen toteuttaja pääsisi mahdollisimman saumattomasti työhönsä kiinni, sanoo BIM-asiantuntija Valtteri Brotherus.
Dokumentaation lisäksi hän rummuttaa modernin tiedonhallinnan ja virtuaaliallianssimaisten työtapojen puolesta, koska ne lisäävät yhteistyötä ja avoimuutta.
– Tilaajan palvelimella työskennellessä toteutuu paitsi yhdessä tekemisen myös avoimuuden periaate, jolloin tilaajalla on realistinen kuva, missä suunnitteluvaihe on menossa. Tässä voi jonkun mielestä piillä myös riski, että jos suunnittelu laahaa aikataulusta, tilannetta ei pysty kaunistelemaan asiakkaalle. Silti olen sitä mieltä, että mahdollisimman avoin yhteistyö kannattaa rakennetun ympäristön suunnittelussa ja tiedonhallinnassa, Brotherus sanoo.
Turun kaupungin hankkeita Quadrissa:
- Pääskyvuorenrinteen kaava-alue
- Marjamäen kaava-alue
- Pyölinmäen kaava-alue
- Kauppatori ja sitä ympäröivät kadut
- Skanssin alueen suunnitelmat
- Yliopistonkadun hanke
- Koroistenkaari